Även jag skiljer på politik och religion

Gotland2009-04-22 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
När jag i vintras gick ut hårt i media och kritiserade min partiledning inom Kristdemokraterna var det många som berömde mig för att stå för det jag tycker och det anser jag vara en viktig och ofta saknad egenskap bland politiker.
Det är många som sedan sett och kommenterat mitt meningsutbyte med Mats Pettersson om den katolska kyrkan.
Flera har dragit kopplingar mellan mitt politiska engagemang och min tro men någon sådan koppling finns inte och det vill jag förtydliga.
Jag bygger mina politiska övertygelser på intellektuella resonemang om vad som är rimligt och troligt medan min religiösa tro är i huvudsak emotionell. Där jag som troende ser äktenskapet som en välsignelse från Gud av kärleken mellan makar och för deras barn ser jag ur ett politiskt perspektiv samhällsnyttan av äktenskapet och därför anser jag det viktigt att homosexuella ska ha precis samma möjligheter att gifta sig som heterosexuella.
Jag tycker också att homosexuella ska ha rätt att få donera blod, adoptera barn som par och på alla sätt ha exakt samma politiska rättigheter som heterosexuella.

Som troende ser jag försvaret av livet som det centrala, politiskt ser jag stora sociala problem med abortförbud och därför står jag bakom svensk abortlagstiftning inklusive det beslut som Göran Hägglund introducerade med abort för utländska kvinnor. Det innebär inte att jag rätt upp och ned köper de politiskt korrekta argument som slängs fram i debatten och jag ser ett enormt behov av att problematisera till exempel abortfrågan och på allvar diskutera de höga aborttalen i Sverige.

Dock, det var aldrig dessa frågor som fick mig att engagera mig politiskt utan utmaningarna i välfärdssystemen och den allmänt människofientliga politik som länge förts i Sverige och som har förstört den civila samhällstrukturen med en övertro på statens och det allmännas förmåga att "ta hand om oss". De ekonomiska utmaningarna inom hälsovården, sjukvården och omsorgen är enorma i Sverige och inte minst inom Gotlands kommun.
Det underskott på 188 miljoner kronor som kommer för 2011 är bara början på en helt ny ekonomisk verklighet när vi är färre unga och fler äldre som ställer högre krav på sin vård och omsorg. Hur löser vi det och hur attraherar vi fler i arbetsför ålder att komma till Gotland? Hur skapar vi heltidsjobb på ön istället för denna ständiga fokus på turism? Det är de politiska utmaningarna som engagerar mig.
George Holmer
Läs mer om