Arla har sin del i mjölkskandalen i Kina
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Muhammedkrisen som kom efter att Jyllandsposten publicerat fräcka bilder på Mohammed ledde till bojkott och försämrad försäljning i arabländerna. För att klara de förlusterna sänkte Arla det redan låga avräkningsprisettill bonden.
Till ännu större förluster leder investeringen i Kina. De mångmiljonbelopp som investerats i Kinas största mejeri Megniu kan ses som förlorade tillsammans med ett skamligt dåligt rykte för Arla Foods.
Men det värsta är utan jämförelse att Arlas verksamhet i Kina har lett till att barn dött och tiotusentals skadats. Ingen vet hur stort mörkertalet är. I de avlägsna byarna är det långt till sjukvård.
Arla äger 49 procent av aktierna i mejerijätten Megniu vars produkter innehållit giftet melamin. Den farliga mjölkersättningen som sålts av företaget Sanlus finns i 69 olika fabriksmärken.
Arlas vd Peder Tuborg borde nog stannat hos sina släktingar i Danmark och fortsatt tillverka öl. I stället för att ge sig in i mejeribranchen som han tydligen är helt novis om. Dir Tuborg anlände till Kina för att visa upp den magnifika anläggningen just som melamin-bomben briserade.
Press-konferensen blev en mardröm i stället för ett tänkt propaganda-jippo i Olympiatider. Arlas misslyckade satsningar i Kina och andra länder visar hur det kan gå när kooperationen har tagits över av globaliseringsfrälsta, okunniga och giriga direktörer som helt släppt kontakten med sina uppdragsgivare, Sveriges mjölkbönder.