Är kok- och kylmaten det billigaste alternativet?
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Skurups kommun.
Pratade med kostchef Annci J:son Svensson.
Skurup införde Kok o Kyl men höll bara på med det i 1år.
De insåg att systemet inte fungerade.
Orsaker: Dyra transporter. Kyld mat kördes ut två till tre gånger per vecka plus att andra matleveranser från grossist kördes ut två gånger per vecka
Det är stora krav på personalen även i mottagningsköken. De ska klara hygien, ekonomi, beställningar, specialkoster, egenkontroll. De skall ha kunskap och kunna sätta ihop näringsriktig frukost, lunch och mellanmål.
Allt detta kräver kunskap. Att laga mat mat från grunden är roligt och ansvarsfullt. Att få en utbildad duktig kock att vilja arbeta med mottagningskök är nästan omöjligt. Verksamheten i mottagningsköket blir inte bra utan en utbildad kock.
Om maten först har tillagats och sedan har värmts upp så kan den ej återanvändas utan måste kastas.
Men om maten tillagas på plats och det sedan blir rester så kan de kylas ner och återanvändas.
Det kostar lika mycket att ställa i ordning ett godkänt tillagningskök på till exempel ett servicehus, som att ställa iordning ett som bara skall vara mottagningskök.
Skurups kommun har 15 000 invånare och 19 kök. Alla kök är nu tillagningskök, även det lilla daghemmet med 40 barn.
Alla kök har en kock. Vissa är deltidsanställda, eventuellt i kombination med annan arbetsuppgift.
De anser att "kok och kyl" är förödande för både ekonomi och kvalitet.