Är hälso-och sjukvårdsnämnden "outsoursad"?

Nästa möte i hälso- och sjukvårdsnämnden är inställt på grund av brist på ärendet. Samtidigt dras verksamheten med ett stort underskott och besparingarna saknar beslutsunderlag. Carina Lindberg, ledamot av nämnden, frågar sig vem det är som egentligen fattar besluten.

Gotland2007-10-30 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Politiska beslut som bygger på demokratiska processer och öppna prioriteringar har hittills varit en ledstjärna för hälso-och sjukvårdsnämnden. Åtminstone under den förra s-mp-v-majoriteten. Men med den nuvarande borgerliga alliansen vid rodret har det skett en uppseendeväckande förändring i riktning mot en alltmer svårbegriplig politisk ledning och beslutsordning. Hälso-och sjukvårdsnämnden dras med ett budgetunderskott på över 40 miljoner kronor för 2007.
Nämnden har tidigt under året antagit ett 17-punktprogram för att komma till rätta med underskottet, och har till och med gått till kommunstyrelsen med krav på en ramutökning motsvarande budgetunderskottet för 2007. Men vi har ännu inte sett till varken några extrapengar till hälso-och sjukvården för 2007 eller några konkreta förslag till besparingar.
17-punktsprogrammet innehåller många skarpa förslag men som politiker har jag inte sett ett enda beslutsunderlag hittills, utöver det förslag till besparingar i primärvården som (v) reserverade sej emot och beslutet om vilka kirurgiska ingrepp som inte ska göras på Gotland!
Många miljoner återstår dock att "spara" även om de ovan nämnda åtgärderna skulle resultera i minskade utgifter.

Tala om dolda prioriteringar! Vem fattar besluten? På vilka grunder? Vilka 100 anställda är det som ska avskedas? Den politiska oppositionen har i hälso-och sjukvårdsnämnden inte fått svar på sina frågor förutom några allmänt formulerade riktlinjer. Inga svar på vilka nedskärningar som planeras varken från den borgerliga majoriteten eller från förvaltningsledningen.
Det mest anmärkningsvärda nu är att den hälso-och sjukvårdsnämnd som var inplanerad till 19/11 är inställd! I brist på ärenden! När det som Björn Jansson (s) så riktigt påpekar i GT 27/10, istället borde finnas minst 40 miljoner anledningar till att hälso- och sjukvårdsnämnden sammanträder för att fatta beslut om den framtida vården.

Är detta ett led i den pågående privatiseringen av offentlig verksamhet? Beslut som tidigare legat under de folkvalda skall nu i huvudsak hanteras av konsulter/experter och av hälso-och sjukvårdens förvaltningsledning? Vem har fattat beslutet om att "outsoursa" (knoppa av) hälso-och sjukvårdsnämnden?
Läs mer om