Är chockkyld mat magiskt?
Foto: Lars Pehrson / SvD / SCANPIX
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Enligt utredningen blir det ca 24 miljoner dyrare att satsa på kök över hela ön där personalen själva lagar maten. Det är tydligt att beräkningarna är gjorda för att gynna "cook-and-chill". Man har till exempel valt att inte räkna med transporten av den kylda maten i kostnaderna. Inte heller har man räknat in att man måste köpa nya bilar eller nya kylsystem i de befintliga bilarna för att klara den stränga regleringen av kyld mat som krävs. Ej heller finns kostnaderna för ökade energiåtgång med i
beräkningarna. "Cook-and-chill" är fint paketerat av duktiga lobbyister som vill sälja sina avancerade köksmaskiner och kommunen verkar ha svalt hela betet, tyvärr.
Kommunen borde dessutom värna om de jobb som finns på ön, t ex de gotländska böndernas möjligheter att få avsättning för sina produkter.
Dessa möjligheter riskerar att strypas om man går över till storköksalternativet. Idag, när upphandlingen görs centralt, kan inte Gotlands bönder leverera tillräckligt med ekologiskt odlande morötter. Man måste köpa från fastlandet.
Om småköken får göra sina egna upphandlingar kan de gynna fler närliggande producenter och ge de gotländska bönderna allt större andel av marknaden.
Det är viktigt att vi medborgare tydligt visar hur vi vill ha tillagningen av kommunens (vår) mat. Det är en viktig del i våra barns, äldres och sjukas välbefinnande. Om vi inte tydligt visar på att vi vill ha maten nylagad på flera platser, nära de som skall äta, så kommer endast "kostnadseffektivisering" och "rationalisering" att vara ledstjärnor i detta arbete. Det är inte en magisk ö.