Alla barn ska få plats på Gotland

Gotland2009-03-11 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Alla som söker plats i barnomsorgen på Gotland ska få det. Ingen ska behöva avstå från jobb eller studier på grund av detta. Även alla som väljer att flytta till Gotland ska erbjudas plats.
Barnomsorgen får aldrig bli ett hinder. Brist på plats ska aldrig få någon att avstå från att flytta hit. Vi har hittills inom Gotlands kommun klarat att erbjuda barnomsorg för i princip alla inom den lagstadgade tiden. Det ska vi fortsätta med och så långt det bara är möjligt ska vi också eftersträva att föräldrarna får förskola i närheten av sin bostad.
Det finns ett starkt fokus på befolkningstillväxt hos oss i den politiska majoriteten. Vi tror och jobbar hårt för att nå befolkningsmålet på 65 000 invånare som är så centralt i den gemensamma visionen för Gotland. Ska vi nå dit till år 2025 så gäller det att vi kan erbjuda bra kommunal service som förskola, skola, vård, omsorg och även bra bostäder.
Vi vet att vi har en bra verksamhet med hög kvalité, många nöjda föräldrar och personal som gör ett fantastiskt bra jobb med våra barn i förskola och fritidshem. När vi jämför med övriga delar av landet så ser vi också att Gotland i många år haft en högre kvalitetsnivå när det exempelvis gäller antalet vuxna per barn. Inom förskolan så har vi fler vuxna per barn än vad man har i snitt i riket, närmare bestämt 4,7 barn per vuxen jämfört med 5,2 i riket. När det gäller fritidshem är skillnaden ännu större. Vi har 12,9 barn per vuxen mot rikets 19,2.

Denna kvalitet kostar förstås också och i den tuffa ekonomiska situation som vi nu befinner oss i så måste vi se över samtliga kostnader.
Vi har full förståelse för att de diskussioner och bilder som sprids väcker oro bland föräldrar och personal. Samtidigt så kan vi inte ge någon verksamhet "fribrev" från besparingar. Barn- och utbildningsnämndens verksamheter utgör idag ungefär en tredjedel av kommunens totala budget.

För att få ett bra och kreativt samtal om behov, mål, kvalité och ekonomiska förutsättningar startar nu barn- och utbildningsnämnden ett nytt utvecklingsarbete som vi kallar Förskola 2010. Det samtalet ska föras brett, med föräldrar och personal. Mycket nytt händer nu också i och med den barnomsorgspeng som införs från och med 1 juli 2009 och som ger föräldrarna större valfrihet att själva organisera sin barnomsorg. Dessutom införs avgiftsfri förskola 3 timmar per dag från och med 3 års ålder sommaren 2010.
Vi hoppas nu på en kreativ och lärorik diskussion om hur vi på bästa och effektivaste sätt kan uppfylla föräldrarnas och barnens behov av barnomsorg.
Läs mer om