Agera JK: 24-timmarsmyndighet sätter offentlighetsprincip ur spel
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det är lovvärt, men innebär också ett stort och förbisett problem: Myndigheternas rutiner är helt baserade på pappersdokument och inte alls på den nya elektroniska kommunikationen. För att offentlighetsprincipen - som ju är till för att ge medborgarna full insyn i myndigheternas beslut - ska kunna efterlevas ska alla typer av inkomna handlingar ankomststämplas, diarieföras och arkiveras, så att de enkelt ska kunna plockas fram vid begäran. Förfarandet finns noggrant reglerat i lagstiftningen.
Men när den övervägande delen ärenden till myndigheter nu sker via e-post, förvandlas ofta de trygga rutinerna till rena "arkiverings-vilda-västern". I en undersökning som Pulsen Systems gjorde i somras, tillfrågades de 50 största kommunerna om deras e-postanvändning. Resultaten visade att närmare hälften av cheferna har beslutsunderlag lagrade enbart i sin e-post, att fyra av tio chefer fattar beslut via e-post och att två tredjedelar av cheferna använder e-post som arkiv för dokument och annan information. Gränserna mellan privat och offentlig handling suddas också ut då allt fler tjänstemän får dokumenten direkt till sin e-postlåda.
För medborgarna blir det i praktiken alltså omöjligt att följa ett ärende när det sker via e-post. Detta visar skrämmande tydligt att offentlighetsprincipen faktiskt redan är satt ur spel.
För kommuner och myndigheter är detta en rävsax. Å ena sidan måste de ta hänsyn till förvaltningslagen, som ställer krav på att kommunerna ska vara tillgängliga via e-post dygnet runt. Å andra sidan måste offentlighetsprincipen beaktas. Detta för att öka rättssäkerheten och minska risken för maktmissbruk och korruption hos myndigheterna.
Problemet ligger inte på det tekniska planet. Det finns idag utmärkta funktioner för digital arkivering. Problemet ligger istället på ett organisatoriskt och ett lagstiftande plan och här borde Justitiekanslern vara pådrivande för ett förtydligande av lagstiftningen. Göran Lambertz, det är helt enkelt dags att ta ett helhetsgrepp om frågan. Annars riskerar en 250-årig era av den utomordentliga svenska offentlighetsprincipen att ta slut, utan att någon varken reagerat eller insett konsekvenserna. Och det var väl knappast det som var meningen med 24-timmarsmyndigheten?