Krönika
Hur bygger vi gemensam motståndskraft? Den frågan är på snart sagt varje förtroendevalds läppar, oavsett nivå. Vi behöver skydda oss själva och varandra, demokratin och det starka samhället mot krafter som hotar att bryta ner, som ser demokrati som förlegat, och den starkes självklara rätt i centrum.
Självfallet ska vi investera i det militära försvaret. Hur gärna hade jag inte önskat att så inte behövdes, men givet den säkerhetspolitiska utvecklingen, är vi tvungna att investera i vårt militära försvar, i rasande fart.
Det får dock inte ske på bekostnad av investeringar i civilt försvar – i vårt totalförsvar. Vi kan inte skära i sjukvården eller låta infrastrukturen förfalla, för att enbart satsa på vapen, för att vara väldigt konkret.
I stor utsträckning råder relativ enighet kring försvarsutbyggnaden, detsamma borde kunna vara fallet även när det gäller totalförsvaret, och behovet av att avsätta resurser för att stärka alla delar av Sveriges samlade motståndskraft.
Vi socialdemokrater föreslår att det inrättas en totalförsvarsfond för att säkra medel till uppbyggnad av vår gemensamma motståndskraft. Sverige har goda statsfinanser och därtill invånare med höga inkomster som helt klart borde bidra mer till det gemensamma. Om totalförsvarsfonden inrättas skyndsamt och sedan finns som en långsiktig garant i gemensamma investeringar, kan den också bidra till jobb och tillväxt - något Sverige är i desperat behov av i dessa dyrtider med skenande arbetslöshet.
För egen del är jag särskilt glad över att vårt förslag om en ny totalförsvarsfond är intimt förknippat med vårt vid det här laget många gånger upprepade förslag om en bred skatteöversyn.
Skattesystemet behöver omfördela bättre, sprickor tätas, och våra resurser optimeras, så att de hamnar där de gör bäst nytta. Som sagt, det finns somliga som INTE betalar skatt efter bärkraft. Det är orimligt i en tid när vi behöver bygga gemensam styrka.
Inrättandet av en totalförsvarsfond vore klokt av så många skäl, inte minst för att det skulle ge en långsiktighet i till exempel beställningar. Det är högintressant oavsett vi talar om försvarsmateriel eller beredskapslager av till exempel läkemedel.
Häromdagen fick jag åter frågan om jag är rädd, och om det finns anledning för andra att vara rädda. Vi ska inte vara rädda, men vi ska vara vaksamma, och rädda om varandra. Tillsammans klarar vi vad som helst, och om vi investerar oss till en större gemensam motståndskraft, rustar vi för en ljusare, fredligare morgondag. Att leva i fred och frihet är ovärderligt, låt oss försvara dem tillsammans!
Hanna Westerén (S)
Riksdagsledamot