Svårt att skriva en krönika utan att nämna Trump

Nu för tiden handlar det mesta om Trump, vilket inte är så konstigt, enligt krönikören.

Nu för tiden handlar det mesta om Trump, vilket inte är så konstigt, enligt krönikören.

Foto: Evan Vucci

Ekonomisk politik2025-03-10 10:06
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krönika

Kan man skriva om något annat än Donald Trump. Allas vår vardag präglas av hans nyckfulla politik och den påverkar på alla plan. Han har alltid gått hårt ut och sedan backat helt eller till viss del och fått det att framstå som att han och det amerikanska folket har vunnit. Nu agerar han på alla fronter och bryter mot alla diplomatiska och demokratiska regler. Om någon tror att det är över efter fyra år så tror man fel. Hans tankar och idéer kommer, tyvärr att prägla omvärlden även om en demokrat installeras som president om fyra år.

Det som oroar mest är givetvis ekonomin. Handelskrig är inget som världen vill ha. Höjda priser och ökad arbetslöshet brukar bli det vanliga resultatet. Förlorarna är de som köper varor som har höga tullar, alltså medborgare som köper importerade varor. 

Undrar om något land vågar sätta hårt mot hårt? Trump är så oerhört långsint och lättstött och skulle göra allt för att hämnas, oavsett konsekvenser. Det gäller för alla länder att balansera sina åtgärder för USA:s ekonomi är betydelsefull trots oerhörd stor skuldsättning. Vad skulle hända om alla länder, som lånat ut pengar till USA, skulle hota med att kräva återbetalning? 

I Sverige kan vi räkna bort räntesänkningar på bolån ett tag. Höjda livsmedelspriser får vi nog räkna med under lång tid. Det är inte bara världsläget som påverkar priser utan producenter, leverantörer och mellanleden tar sin beskärda del. Arbetslösheten ser ut att öka som följd också. Allvarligt för Sverige eftersom regeringen inte har gjort ett dyft på den fronten sen den tillträdde. 

Vårt vatten är sårbart och utsatt. På många ställen är det ganska tillgängligt för den som vill ”busa lite” eller illvilliga som vill åsamka en nation stor skada? Det som hände på Gotland bör få alla att tänka till. I dag finns snart inga gränser för vad som kan tänkas göra.

Skall Västflyg starta en flyglinje mellan Bromma och Visby? Onekligen spännande och frågan är hur Swedavia ställer sig till det? Det gotländska samhället vill ha en flyglinje till Bromma.

Frågan om region Gotlands ägande i GEAB skall tydligen diskuteras. Syftet med ägandet har varit att få insyn och kunna påverka. Ägandet har diskuterats flera gånger under mina år i den gotländska politiken, speciellt när ekonomin haltar. Minns en motion om att sälja vår andel för 250 miljoner kronor. Det avslogs för på den tiden fick Gotlands kommun årligen utdelning på runt 20 miljoner kronor. Nu när det inte varit någon utdelning på år och dar och påverkan är lika med noll är läget ett annat!

Björn Jansson (S)

Fd regionråd på Gotland

Gotlands Folkblad

Krönikan är publicerad på oberoende socialdemokratiska Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.