Provocerande att göra ett överskott på 246 miljoner

Budgetar & budgetering2021-10-02 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krönika

Nu är vi i budgettider igen. På måndag ska vi samlas för att ha budgetavstämning. Då ska vi justera budgeten vi tagit inför 2022 utifrån nya förutsättningar och behov. Vi ser lite olika på budget och finansiering av verksamheten, vi Socialdemokrater och den styrande Alliansen. 

Den som följde debatten i fullmäktige nu senast minns kanske debatten om resurser till skolan. Tre år i rad har Region Gotland fått kritik av Skolinspektionen för att barn-och elevhälsan inte lever upp till de lagkrav som finns på verksamheten. BUN var tidigt på året på väg mot underskott. Förvaltningen var tydlig - ytterligare besparingar klarar skolan inte av med mindre än att det går ut över likvärdighet och elever som behöver särskilt stöd. Möjliga åtgärder skulle riskera att vi inte klarar lagens krav på skolan. 

Vi Socialdemokrater föreslog därför att BUN skulle medges göra underskott med 17,5 miljoner för att dessa åtgärder inte skulle genomföras. Som Alliansen fäktade emot för att undvika tillföra eleverna dessa resurser. Till varje pris skulle skolan inte få slippa dessa ödesdigra besparingar och åtgärder. Allianspolitikerna argumenterade som att det vore vansinne att ge skolan, medarbetare och elever lugn resten av året och på så vis säkerställa att vår verksamhet ger alla barn en chans att klara målen. De påstod att resurser inte finns. Nu visar det sig att Region Gotland ser ut att göra ett överskott på 246 miljoner kronor 2021! Att då så benhårt förvägra våra verksamheter, medarbetare och barn resurser är ett svek mot det uppdrag vi har och gentemot medborgarna. 

Det finns fler hål som borde ha prioriterats med ett så stort överskott. Vård- och omsorgen har också slitit hårt under pandemin borde prioriteras. Också samhällets utveckling. 

Att vi har otaliga möten med näringslivet där Region Gotland ger information spelar föga roll för våra byggprocesser, bygglov, service, tätortsutveckling eller kvalitet. Region Gotland ligger i botten i Öppna jämförelser, där kommuner bedöms vad gäller företags upplevelse i kontakt med Region Gotland. Vi är inte tillräckligt bra. Häromdagen var jag med regionledningen i Klintehamn. Där har vi under förra mandatperioden tagit fram utvecklingsprogram Klintehamn 2030, med tydliga förslag för att öka samhällets attraktivitet. Ingenting har hänt under den här mandatperioden med det. Ingen fråga har flyttats framåt. Det finns ingen samordning i nuvarande politiska styre och ingen förmåga att hålla ihop politiken eller få saker gjorda. Förutom att snacka på möten då.

Det blir provocerande att göra så stora överskott när behoven är stora. Vi måste ha processer som möjliggör byggande av bostäder. Vi bör ha en strategi för platsutveckling av våra tätorter och ett arbetssätt för att hålla ihop ett sådant arbete. Systematiskt utvecklingsarbete är inte Alliansens största styrka.

Meit Fohlin (S), oppositionsråd

Gotlands Folkblad

Krönikan är publicerad på Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.