Eva Bofride tar upp problematiken med höga priser på ön i sin ledare. Hon funderar även på Gotlandsbåten och Almedalsveckan och om alla har råd att campa i framtiden.
Prissättning är en fråga som handlar om vad kunden är beredd att betala för en vara vid just den tidpunkten på just den platsen. När det finns en fungerande konkurrens så är det oftast inget problem. Inom campingnäringen finns det konkurrens och olika kvalitetskrav på olika anläggningar. Kunden kan alltid välja prisläge på ön från cirka 75 kronor natten per person och då finns det absolut något för alla som väljer Gotland.
Instämmer i att Almedalsveckan håller på att spåra ut prismässigt och detta beror på att efterfrågan är så mycket större än tillgången och då väljer en del att ta mer betalt än det är skäligt för att till exempel bre mackor, hyra ut event rum eller en sängplats. Detta skulle arrangören enkelt lösa genom ökad tillgänglighet och hårdare konkurrens.
När det gäller Gotlandsbåten så är det ingen ändring av missionen som alltid varit att skapa mer kapacitet och mer konkurrens på havet vilket ska hjälpa Destination Gotland att bli bättre på pris och kvalitet.
Beroende på vilket fartyg vi får fram som kan uppfylla missionen så kommer dessa fartygsfördelar att framhävas. Miljöspåret var inte missionen men en fördel man fick med Grekbåten.
Mig veterligen så blir detta ändå det miljövänligaste alternativet att ta sig till Gotland om man inte räknar in flyget.
Redan första sommaren kommer Gotlandsbåten troligen att köra hit ungefär dubbelt så många turister som flyget gör under 1 juni-31 augusti. I intäkter så ger det troligen mer än sex gånger så mycket som kryssningskajen räknat i kronor för ön.
Med tanke på att man valt att lägga 1/4 miljard på kryssningskajen och att man är bered att lägga 25 miljoner på ett bryggeri så hoppas jag att Region Gotland är beredd att ge dessa 160 000 passagerare samma fina mottagningsapparat som det andra rederiet får.
Produkten som hamnen erbjuder får inte avgöra vilket rederi man väljer utan detta ska så klart vara på samma kvalitativa nivå.
Jag och Nils Nordenbrink har jobbat under drygt tio år med frågan och vi har lagt 1 000-tals oavlönade timmar på detta projekt ihop med många kolleger. Vi är cirka 190 aktieägare som tror på idén som ska öka utvecklingshastigheten av vår industri med minst sex gånger per år.
Gotlandsbåten kommer att göra skillnad på ön bara vi hjälps åt att förverkliga detta med hög kvalitet. Gotlandsbåten finns inte för frakten och gotlänningen i första hand utan för turistindustrins utveckling och framtid på ön. Gotlandsbåten sätter till exempel restider som är anpassade i första hand till turister och inte frakt. Jag är övertygad att Gotlandsbåten kommer göra skillnad för Gotland och gotlänningarna på ett positivt sätt. Konkurrens behövs alltid för att prisnivåer och kvalitet ska kunna påverkas.