Det spelar ingen roll vilken internationell fråga som diskuteras, oavsett om det är misstänkta U-båtar i Stockholms skärgård, Ukraina eller Syrien. För vissa inom högern är lösningen och hjälten alltid densamma: Nato. Men faktum är att det främst inte är Nato som stoppat Islamiska Statens framryckningar, utan de kurdiska styrkorna.
Under lång tid har Kobane, i kurdiska delarna av Syrien, varit under attack av IS. Andra styrkor, som den irakiska armén, har flytt när IS gjort framryckningar. De kurdiska styrkorna har gjort motstånd. I slaget om Kobane, som fortfarande pågår, har IS förlorat över 1 000 soldater medan de kurdiska styrkorna förlorat cirka 250. USA:s bombningar har haft viss effekt, även om de startade sent, med det är de kurdiska ansträngningarna som varit avgörande.
Samtidigt som slaget om Kobane rasat har Turkiet, som är medlem i Nato, stått på andra sidan gränsen och sett detta ske. Inte bara det, de har också aktivt hindrat flyktingar från att ta sig in i Turkiet samt hindrat kurder från att åka över gränsen för att hjälpa till i försvaret av Kobane. Anledningen till detta är att Turkiet och premiärminister Erdogan förklarat att han ser de kurdiska styrkorna i Syrien, YPG, som lika goda kålsupare som IS bland annat för dess koppling till PKK. Turkiet har tidigare gjort bombningar i norra Syrien mot de kurdiska styrkorna.
Det första USA och EU borde göra för att underlätta i kampen mot IS vore att häva terrorstämplingen av PKK. PKK och Turkiet är sedan något år inne i en fredsprocess. PKK strider mot IS både i Syrien och Irak och deras resurser är avgörande också för YPG. Samtidigt riskeras nu hela fredsprocessen mellan Turkiet och PKK efter Turkiets passiva hållning till IS.
USA och EU borde inse att de som försvarar sig mot Islamiska Statens terror inte är lika goda kålsupare som Islamiska Staten. Samtidigt finns det mycket mer att göra. För att få bukt med IS räcker det inte med vapen. Man måste också strypa det som finansierar IS krig, nämligen olja. IS säljer olja via Turkiet och Saudiarabien. I Saudiarabien finns också intressen som direkt pumpar in pengar i IS. Efter Rysslands annektering av Krimhalvön införde EU sanktioner mot Ryssland. Liknande sanktioner bör nu vidtas för att stoppa finansieringen av IS.
I fredags firades FN-dagen. Sedan folkmordet i Rwanda har det förts en diskussion om omvärldens skyldigheten att ingripa för att skydda befolkningen som utsätts från terror. Detta princip borde gälla för att skydda Syriens befolkning både från Assads och den Islamiska Statens terror.
Sverige kan vara ännu mer aktiva pådrivare för denna princip i detta allvarliga läge. Tiden för att prata är sedan länge förbi. Nu krävs handling.