Mer gårdsförsäljning och ekologiskt – för levande landsbygd?

DEBATT2015-07-17 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den ekologiska trenden fortsätter öka och under årets första halvår ökade antalet nya Kravmärkta matvaror med 16 procent. Försäljningsargumenten handlar om hälsoaspekter, trots att dessa är svårbevisade. Däremot gick Världshälsoorganisationen (WHO) ut tidigare i år med en rapport som kunde visa på att besprutning kan innebära en hälsorisk. Men bevisat är det inte riktigt än.

Den som ännu inte följt med på vågen av ekologiskt eller kravodlade produkter kan fortfarande ge sig in på den marknaden. Att hitta nya råvaror att förpacka som icke-konventionellt odlade, är ingen större utmaning för den som har lite koll på hur efterfrågan ser ut. Varför det också är ofördelaktigt att inte börja tillverka dessa produkter. Förutom denna trend ökar även den gällande att veta ursprunget på varan. Som konsumenter vill vi helst kunna se hela kedjan, och detta märks också på efterfrågan på gårdsförsäljning. Här finns det fortfarande outnyttjade nischer på marknaden för bönder eller småföretagare som är redo för en möjligtvis givande utmaning.

Hälsoeffekterna av ekologiska livsmedel är svårbevisade, det som kan spåras är högre halter av Omega-3. Detta gör dock inte den globala marknaden för ekologiskt mindre lukrativ, snarare tvärtom, och inte sällan lockas den organiserade brottsligheten därför dit. Detta får konsekvenser som drabbar konsumentledet då livsmedel emellanåt märks som ekologiska, men i själva verket är konventionella, eller till och med besprutade med helt förbjudna medel.

Tyska granskningar har upptäckt detta vid ett flertal tillfällen. Att köpa kravmärkt är dock tryggt på grund av hårda regler. Och hälsan sägs vara det viktigaste vi har, därför kan det också vara bra att ha WHO:s senaste rapport i åtanke. I en artikel i den vetenskapliga tidskriften The Lancet Oncology kunde forskningsresultat visas som gjorde gällande att glyfosat numera borde klassificeras som ett \”sannolikt cancerframkallande\” ämne för människor.

Studien artikeln baserades på visade på att glyfosat kan framkalla cancerformen Non-Hodgkin lymfom. Glyfosat ingår exempelvis i det framgångsrika ogräsmedlet Roundup, ett medel som under de senaste åren granskats allt hårdare just på grund av de hälsorisker som exempelvis påtalats av allt fler förespråkare för ekologiskt jordbruk, men också av andra med omfattande kunskap i ämnet.

Dock är ämnet tillåtet för användning inom EU fram till slutet på året innan det ska prövas för nästa 10-årsperiod. Intressant är att WHO:s Internationella cancerforskningsinstitut (IARC) kommit fram till ett annat resultat än Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA). Slutsatsen EFSA kommit fram till är att det inte föreligger några allvarliga hälsorisker. Ett resultat som även USA:s motsvarande myndighet nått. IARC:s slutrapport väntas komma senare i år, men högst troligt kommer glyfosat inte att förbjudas.

Gårdsförsäljning är ett bra sätt för att öka förståelsen för att vi inte ska vara utan en levande landsbygd. Numera finns det mängder av livsmedel att ta del av så som glass, kött och mjölk, men eftersom marknaden inte är mättad än utan efterfrågan istället ökar, så vore det utmärkt om fler vågade satsa på denna försäljning.