Det är tidningen Hem & Hyra som låtit undersökningsföretaget Skop fråga 1000 hyresgäster om deras tvättvanor. Resultatet visar nu att andelen som brukar använda gemensam tvättstuga har minskat under de senaste tio åren - från 77 procent 2007 till 68 procent 2018.

Totalt anser en av tre respondenter att tvättstugan inte är tillräckligt städad och ren. Av dessa är kvinnor mer missnöjda än män och de äldre är mer missnöjda än hyresgäster i åldrarna 30 till 45 år.

Forskaren Agnes Wold, professor i mikrobiologi vid Göteborgs universitet menar att det kan finnas fördelar med att dela tvättstuga med andra.

– Teoretiskt sett kan du få någon annans bakterier den vägen, men det är inget ideal att bara gå omkring med sina egna. Det kan tvärtom leda till ett försvagat immunförsvar, säger hon till Hem & Hyra.

Hon menar också att det finns betydligt värre ställen att smittas på än just i tvättstugan.

– Vi tar ju andra i hand! Och folk åker gladeligen till Thailand där man närmast garanterat får på sig resistenta bakterier. Så om man är rädd är det nog bättre att stanna hemma och köra ett pass i tvättstugan, säger Agnes Wold till Hem & Hyra.