Bostadspriserna på Gotland har gått ner under slutet av det gångna året, men sett till helåret är samtliga tillfrågade mäklare på Gotland mycket nöjda med året som gått.

Hjalmar Bertwig, Bertwig Fastighetsförmedling:

– Vi har haft ett 2017 som varit i paritet med året innan och till och med snäppet bättre. Vi är väldigt nöjda, säger han.

Har det varit någon prisnedgång på Gotland?

– Jag ser det som att det är en bild som media blåst upp. Om man ser på helåret har det kanske inte hänt jättemycket och inte varit något prisfall. Det är främst i Stockholm och i viss mån Göteborg som det rört sig nedåt, säger Hjalmar Bertwig.

Han menar att det är först i slutet av februari som man kan se om det blivit någon prisnedgång de senate månaderna.

– November till och med hela februari är väldigt lugna månader. När det drar igång igen kommer vi få svar på om det var någon nedgång eller inte. Det är naturligt för Gotland att det är lugnt under sen höst och vinter, säger Hjalmar Bertwig.

Han tror inte att priserna kommer att röra på sig så mycket.

– Det har varit en uppgång under en lång tid och det vore sunt om det stabiliserade sig litegrann. Ett större prisfall mår ju ingen bra av och det är bra för marknaden om det lägger sig på en stabil nivå, säger Hjalmar Bertwig.

Håkan Ericsson, Mäklarhuset i Visby:

– Vi har haft ett av våra bästa år någonsin. Det har varit mycket försäljningar. I april och maj var det en otrolig marknad med uppgångar som var skyhöga ibland. Det var inte riktigt sunt. Senare delen av året har det gått tillbaka till en normalare marknad.

Framförallt bostadsrätterna drog upp prisutvecklingen under våren.

– Sedan byggdes en hel del vilket gjorde att begagnatmarknaden stagnerade efter sommaren. Men prisnivån är bra mycket högre vid utgången av 2017 än den var vid ingången av 2017, trots en nedgång den sista månaden.

Även villor har haft en nedgång under slutet av förra året, men inte lika stor, enligt Håkan Ericsson.

Några större förändringar 2018 ser han inte framför sig.

– Sverige går fortsatt bra, arbetsmarknaden är fortsatt bra, det är fortfarande folk som flyttar hit, byter jobb och av olika anledningar behöver byta bostad. Det skulle vara belåningssitsen i så fall som påverkar, och det nya amorteringskravet. Förra gången vi stod inför ett amorteringskrav blev det en upphaussning med att man skulle skynda sig att skriva kontrakt, nu får vi se inför 1 april om det blir samma tendens.

– Jag tror, och hoppas, att det inte blir samma svängningar upp och ner, för det är det ingen som är betjänt av. Vi vill ha en marknad som är sansad. Då det blev tokbudgivning och priserna gick upp 60-70 procent, då var det inte riktigt sunt tycker jag. Jag tror att 2018 blir en lugnare marknad där folk kanske tänker efter lite mer och vi märkte att i slutet av året gjorde man det. Det var inte lika mycket folk på visningarna, det tog längre tid att få igång en budgivning och det medförde att folk fick lite mer andrum och tid att tänka efter.

Jenny Holgersson, Fastighetsbyrån:

– Det har varit ett bra år. Priserna gick upp väldigt mycket, men i september planade det ut. Sedan har det kanske gått ner något, men med tanke på hur mycket det gick upp så är det ändå en uppgång.

Jenny Holgersson arbetar med Visbyområdet och norra Gotland.

– Jag förmedlar många bostadsrätter och de gick upp nästan 20 procent förra året. Nu har det gått ner något så nu ligger uppgången på kanske 10 procent. Det är fortfarande efterfrågan på bostadsrätter, men utbudet har varit väldigt stort med tanke på all nyproduktion. Det har framförallt märkts under hösten, det var inte riktigt lika hetsiga budgivningar som tidigare.

Vad tror du om 2018?

– Jag tror att bostadsmarknaden kommer att fortsatt vara bra, men jag tror inte att det blir lika hetsiga budgivningar och samma prisuppgång som det var 2017. Det blir nog en mer normal marknad och jag tror att det har mycket att göra med de nya amorteringskrav som vi står inför. Men det är sunt, det känns som om många spekulanter just nu tänker efter lite mer innan man lägger bud och man har också den möjligheten eftersom försäljningarna inte går så fort.