Susanne Widange och Linda Lindgren arbetar på Ljusexperten i Visby och kommer dagligen i kontakt med kunder som funderar på att installera utomhusbelysning.

– De som är riktigt intresserade ljussätter även på sommaren. Ljus gör sådan skillnad, det har en otrolig effekt, berättar Susanne Widange.

Det har blivit riktigt inne med utomhusbelysning och idag finns det mängder av valmöjligheter. Det är inte bara den traditionella lyktstolpen och vägglampan som gäller.

Artikelbild

| Linda Lindgren och Susanne Widange tipsar om hur du skapar trivsel med utomhusbelysning.

– Det som kommit de senaste åren är framförallt bords- och golvlampor, slingor och spotlights, grejer som man kan flytta runt i trädgården, portabla lösningar med stickpropp och sladd helt enkelt, berättar Susanne Widange.

Spottar vid träd, buskar och gångar ger en trivsam och magisk känsla. Man ska våga släppa loss och leka lite mer i trädgården, poängterar Linda Lindgren och Susanne Widange.

– När du punktbelyser en buske, en trädstam eller ett plank händer det genast något magiskt med din trädgård.

Lättmonterade solcellslampor är miljövänliga och finns i mängder av modeller. Lampan laddas under dagen och slås på automatiskt vid mörkrets inbrott.

Artikelbild

| Susanne Widange med en lykta att ställa vid ingången eller i trädgården.

– Det har kommit mycket starkare solceller de senaste åren, berättar Linda Lindgren och pekar på en praktisk pollare, en liten ministolpe, som drivs av solceller.

Med en utomhusbelysning som baseras på lågspänning med ett 12-voltssystem kan du installera och utöka din belysning på egen hand.

Artikelbild

| Hängande tyglampor över ett trädgårdsbord skapar en mysig stämning.

– Då kan du själv koppla dina grejer i all oändlighet. 12-voltskabeln får du gräva ner själv i marken men en gummikabel på 230 volt får du inte gräva ner, den måste ligga ovan mark. Vid fast installation ovan och i mark krävs alltid en behörig elektriker, betonar Linda Lindgren.

Innan du sätter igång kan du göra en skiss över din trädgård. Susanne Widange tipsar om att använda en vanlig ficklampa för att få en bättre känsla var du vill placera din ljuskälla.

Artikelbild

| Svårare än så här behöver det inte vara.

Ljuset ska vara en positiv upplevelse även för dina grannar, det får dessutom inte blända trafiken.

– Bor man tätt ska man inte rikta ljuset mot grannens hus, och bor man på landet bör man tänka på att rikta det så att det inte bländar trafiken, berättar Susanne Widange.

Artikelbild

Om man vill göra något billigt och snabbt, vad rekommenderar ni då?

– En batterislinga med timer är en billig och lätt lösning, eller stoppa ner några spottar i backen det kan man få för en liten peng, tipsar Linda Lindgren.