– Blommor för mig är energi, inspiration och värme, säger Karin Thålin.

Irisdals blomsterhandel, som idag ägs av Anna Bendelin, har funnits på Hästgatan i Visby sedan början av 1930-talet. De flesta blommor beställs från Holland och en del importeras från ett tredje land, till exempel protea från Sydafrika.

– Amaryllis är en av de mest populära julblommorna, både som snittblomma och krukväxt. De står sig länge och finns i olika färger: vit, aprikos, mörkt vinröd och julröd. Som snittblomma kan du knyta ett snyggt band om den, hänga den upp och ned och fylla den ihåliga stjälken med vatten.

Artikelbild

| Adventsljus. Echeveria, kottar och julkulor. ”Du kan ha något i ljusstaken hela året. På sommaren kan du till exempel fylla den med vit strandsten och värmeljus.”

Idag väljer många mer personligt komponerade julgrupper än de klassiska med murgröna, julstjärna och hyacint.

– Allt fler köper enskilda växter och sätter ihop sin egen julgrupp. Du kan till exempel ta en glasskål som du har hemma och få en personlig känsla med julkulor och andra dekorationer som du gillar, säger hon och tillägger:

– Jag tycker om blad med mönster som skiftar i olika färger, till exempel röd rexbegonia som passar bra till jul. Juvelorkidé med sina guldlinjer i bladen är en ­annan favorit.