Hemma i Linnéa Ahlsten Lundgrens villa i Burgsvik, som hon delar med sin man och deras två barn, har julen flyttat in för flera veckor sedan. Redan i början av november plockade hon fram de första julstjärnorna och samlade in granris.

– Jag är inte så mycket för rött och tomtar. Jag gillar mer natur och grönt, det passar under en längre tid än bara julen och därför börjar jag tidigare, säger Linnéa Ahlsten Lundgren.

Vid en första anblick över den öppna planlösningen, där kök och vardagsrum flyter ihop, är det lätt att missa hur pass julpiffat det är. Varenda pryl är omsorgsfullt placerad och smälter in med resten av inredningen. Vid en närmare titt dyker dock ständigt nya detaljer upp. Det är egengjorda stjärnor i byggpapp och av grillpinnar, ljusstakar som pyntats med granris och tuja och juliga blomsterarrangemang – självklart hemgjorda även de.

Artikelbild

| Köksbordet är inte bara plats för måltider, utan här sitter Linnéa och barnen och pysslar.

– I inredningsvärlden är det trendigt med brunt, naturfärger och ljusa och mörka träsorter. Det går att ösa på med små detaljer. Jag älskar växter och blommor och blir alltid lite ledsen på hösten när blommorna utomhus börjar dö, då får man övergå till granris, säger hon.

Tillsammans med sin bästa vän driver Linnéa Ahlsten Lundgren inrednings- och klädbutiken Ladan i Hemse. Det är bland annat därifrån hon hämtar inspiration till sitt eget hem.

– Vi åker på jul-Formexmässa redan i augusti och i oktober börjar vi julpiffa i butiken. Därför blir jag sugen på att pynta lite tidigare hemma, säger hon.

En del pynt följer med från tidigare år men varje jul får Linnéa Ahlsten Lundgren inspiration till att skapa nytt.

Artikelbild

| Förutom sax, snöre och linjal så är limpistol något som används flitigt när Linnéa pysslar.

– Det är kul att tänka nytt i stället för att låsa sig vid att "den här tomten har alltid stått där därför ska den stå kvar". Eftersom jag pysslar mycket själv är det köpetomtarna som får lämna plats åt annat, berättar hon.

Granen får dock vänta till dagen före julafton, den traditionen ruckar hon inte på.

Artikelbild

| På bara några minuter har Linnéa pysslat ihop en julstjärna i byggpapp.

– Barnen får bestämma lite vad som är i granen. Men det är kul att tänka annorlunda där med. Förra året sydde jag en egen minivimpel i guld som vi hade i stället för glitter, det var fint, säger Linnéa Ahlsten Lundgren.

Hon berättar att hon var pysslig redan som barn. I stället för att gå och köpa all inredning testar hon att göra det själv. Till den här julen har hon till exempel gjort egna julstjärnor i papp, smyckad med nitar.

Artikelbild

| Med hjälp av grillpinnar och granris skapar Linnéa en vacker julstjärna.

– Så fort jag ser något jag tycker är fint tänker jag "det här kan jag nog göra själv". Det är lätt att krångla till det för mycket men det behöver inte alls vara avancerat.

Har du något nybörjartips för den som blir sugen att göra eget julpynt?

Artikelbild

| Före och efter.

– Alla har väl pysslat som liten, jag tycker att man kan tänka tillbaka på det man gjorde då men kanske använda andra färger eller material. Papper är bra att börja med, jag använder mycket byggpapp eftersom jag tycker att det är en fin färg, men guldpapper eller annat funkar lika bra, säger Linnéa Ahlsten Lundgren.