Efter två lätta knackningar öppnar 31-åriga Linnéa Ahlsten Lundgren den blåa pardörren till huset i Burgsvik. Inne i huset luktar det nybakat bröd och vid det hemmasnickrade matbordet i mörk bets sitter 3-årige Harry och pysslar. Huset, med sin öppna planlösning och sina genomgående gröna toner, ger en varm och familjär känsla. Väggarna är täckta av foton och olika budskap – utan att det blir för mycket. På ett smakfullt sätt har Linnéa Ahlsten Lundgren och maken Roy Lundgren skapat ett hem som andas romans.

– Jag har alltid varit hemmakär, säger Linnéa Ahlsten Lundgren och häller upp te i en klassisk Grön Anna-kopp.

Efter studenten lämnade Linnéa barndomshemmet i Hemse för Västervik och ett års studier i sömnad på Gamleby folkhögskola. Sedan fick det vara nog – längtan till Gotland tog över. Väl tillbaka på ön flyttade Linnéa och Roy in i en lägenhet som visade sig vara full av mögel. Eftersom husdrömmarna funnits där sedan lång tid tillbaka påbörjade de därför sitt livs projekt. 21 och 22 år gamla köpte de tomten på Bygdegårdsvägen i Burgsvik.

Artikelbild

| En gammal tv-bänk har förvandlats till en mini-butik för barnen.

Vad sa alla när ni började bygga hus vid den åldern?

– Det var inte så himla hippt kanske att bygga hus här i Burgsvik. Många blev förvånade, men också imponerade, säger Linnéa.

I snart tio år har de byggt och inrett sitt hem och blivit ett med huset.

– När vi började 2008 byggde vi dygnet runt och hela släkten engagerade sig. På sidan av det jobbade vi heltid på våra jobb också, vi hade inte råd att gå ner, säger Linnéa.

Artikelbild

| För tre år sedan startade Linnéa sitt Instagramkonto Leitn Tös Inspiration, @leitntosinspiration. "Jag hade fått en liten tös då", berättar Linnéa.

Med minsta möjliga medel har de format sitt hem. Att inte ha råd har blivit som en sport för Linnéa.

– Har jag inte råd att köpa saken får jag göra den själv – och det är inte hela världen om jag misslyckas, säger hon.

Artikelbild

| Matbordet var tidigare ett Ikeabord som de bytte ut skivan på.

Huset i Burgsvik är en salig blandning av nytt och nött. Loppisar introducerades tidigt i Linnéas liv när hon som liten följde med sin mamma och mormor på diverse jakter efter fynd.

– Helst hittar jag något gammalt, det känns mer unikt. Samtidigt är det härligt att blanda upp det med nya grejer.

Artikelbild

| Hemmasydda vimplar syns här och var i huset och piggar upp.

I köket har en gammal tv-bänk förvandlats till en mini-butik för barnen och i deras rum har en klassisk teakhylla blivit ett barnkök. I vardagsrummet har en bok blivit till ett cirkustält och i sovrummet har en gren förvandlats till en klädhängare. Här och var syns spår av Linnéas skaparkraft.

– När man inte har så mycket pengar blir man extra kreativ, säger Linnéa.

Artikelbild

| Den öppna planlösningen i köket gör det möjligt för hela familjen att vara med.

Efter flera års erfarenhet av loppisar har Linnéa lärt sig ett och annat knep för att hitta de perfekta fynden.

– Det gäller att ge det tid och vända och vrida på sakerna. Sedan ska man alltid gå mer än ett varv, för det finns alltid mer att upptäcka om man gräver lite och tittar bakom, säger hon och fortsätter:

Artikelbild

| I köket finns nytt och nött.

– Gå aldrig på loppis på tom mage, då är det lätt att tappa fokus. Och ha en lista i telefonen på vad du vill ha, annars är det lätt att bli vilsen.

Får man pruta på loppisar?

Artikelbild

| Varje höst har Linnéa och Roy ett projekt och i år är det dags för tvättstugan. "Har jag inget projekt blir jag rastlös."

– Ja det tycker jag absolut. Det är lättare att pruta om man köper flera saker samtidigt. När det inte finns några prislappar på sakerna är det som uppgjort för att pruta, säger Linnéa.

Ett av sommarens bästa fynd var ett trasigt gammalt skåp som hon köpte för 20 kronor. Med lite kärlek förvandlades skåpet till en kommod med vacker kalkstensskiva.

Artikelbild

| Den klassiska Grön Anna-servisen blandas upp med modernare porslin.

– Var inte rädd för trasiga grejer, om det är billigt är det värt att ge det ett försök. Jag ser alltid möjligheterna i sakerna, till min mans stora sorg.