För en dryg vecka sedan beslutade Gotlandshems styrelse att köpa mark centralt i Slite för att bygga 20 nya lägenheter. Det blir Gotlandshems första bygge utanför Visby på 26 år. Senast det kommunala bostadsbolaget byggde på landet var 1992 i Hemse.

Beslutet att nu satsa på norra Gotland välkomnas av Mait Juhlin, vd i Slite utveckling och själv Slitebo sedan fem år tillbaka.

– Det här är roligt och alla är jätteglada. Det finns ett tryck efter bostäder i Slite, säger hon och berättar att intresseföreningen regelbundet får förfrågningar om lediga bostäder och även får hjälpa inflyttare som söker jobb i samhället.

Artikelbild

| Linda Lidholm ser fram emot sin femte sommar med café och hon välkomnar Gotlandshems planer på 50 lägenheter i parken bakom hennes trädgård.

Området som ska bebyggas är den parkliknande tomt där familjen Myrstens trävilla tidigare låg ovanför campingen. Det stora trähuset var en tid bibliotek innan det revs. I dag finns bara de enorma grindstolparna kvar.

Gotlandshem hoppas redan nästa år kunna sätta spaden i marken för att bygga 20 lägenheter i tvåvåningshus.

Mait Juhlin visar vägen genom en allé av uppvuxna träd – sommartid har de boende bara ett stenkast till badstranden. Två mataffärer finns några hundra meter norrut längs Storgatan. Hon berättar att det lokala utvecklingsbolaget i två år har fört diskussioner med Gotlandshem, men att det har gått trögt. I januari 2016 skickade Mait Juhlin ut en första intresseanmälan.

– Vi fick 16 seriösa intressenter. Det var allt från pensionärer som lämnar sina hus men vill bo kvar i Slite, till barnfamiljer som vill ha större lägenheter, säger hon.

Artikelbild

| Stina Söderdahl och Carina Fagerlund behöver hitta 10 boenden till augusti.

Bakom trycket efter lägenheter ligger, enligt Mait Juhlin, bland annat ett generationsskifte på Cementa och att det går bra för småföretagen i Slite.

– Ska den här köpingen utvecklas måste det till fler bostäder, säger hon.

Artikelbild

| Jan Lindholm och Ambjörn Skarphagen i Fårösund.

I Fårösund har Gotlandshem redan 70 lägenheter. Där planerar bolaget för näst intill en fördubbling och vill bygga ytterligare 50 lägenheter, längs vägen strax innan färjeläget. I ett annat privat initiativ har Fåröbor haft förtur att teckna sig för lägenheter på Fårö, när Fåröhus byggs om till 15 bostadsrätter.

Behovet av fler bostäder på Fårö och i Fårösund är minst lika akut som i Slite.

Artikelbild

| Affärsgata, för säkerhets skull utmärkt med skylt i Slite.

– Jag har efterfrågat hyreslägenheter i flera år, säger Linda Lidholm som driver Café Maffen i Fårösund och blir närmaste granne.

Hon berättar att hon ibland blir tillfrågad av de som söker boende om hon vet något som är ledigt.

– Många vill bo i Fårösund. Här är bra sammanhållning, mycket småföretag och låg arbetslöshet jämfört med för några år sedan, säger Linda Lidholm.

Folkhögskolan i Fårösund expanderar till hösten och går från 120 till 150 elever.

– Vi startar tre nya kurser och får fler elever, då kommer inte internatet med 40 rum i gamla kanslihuset att räcka, säger Carina Fagerlund på expeditionen.

Folkhögskolan letar nu med ljus och lykta akut efter bostäder. Redan den 20 augusti behöver tio elever, som ännu saknar bostad, hitta någonstans att ta vägen. Skolan bidrar på sikt till befolkningsutvecklingen.

– Det är många som blir kvar i Fårösund och skaffar familj, säger Stina Söderdahl som sköter skolans café.

Fler barnfamiljer på orten ökar möjligheterna att behålla skolan i Fårösund.

– Jag har en hustru som jobbar på förskolan. De ska flytta upp till skolan och vill ha fler barn, säger Jan Lindholm som stannat sin motorcykel för att prata med Ambjörn Skarphagen.

Ambjörns fru jobbar på Stuxgårdens äldreboende.

– Om de ska ha personal behövs fler bostäder, slår han fast, glad över att bostadsbolaget inte bara fokuserar på Visby.

De som GA pratar med är överens om en sak – hyran får inte bli för hög.

– Det ska vara lägenheter som alla har råd att bo i, säger Ambjörn Skarphagen.

Lägenheterna i Slite har planerad inflyttning under 2020. Men enligt Gotlandshems vd Elisabeth Kalkhäll kommer hyresnivån för de nyproducerade lägenheterna med havsutsikt att bli högre än bolagets befintliga lägenheter i Slite.

– Sergeanten och Bläckfisken i Visby har 1 700 kronor per kvadratmeter och år som hyresnivå och det är troligt att det hamnar minst i den nivån, säger hon.

Det skulle medföra att en tvåa på 50 kvadrat får en månadshyra på minst 7 000 kronor och en trea på 75 kvadrat skulle kosta 10 500 i månaden.

I höst ska bolaget bjuda in till samråd. Mait Juhlin vänder sig mot för höga hyror där pensionärer och studenter inte har råd att bo.

– Jag tycker inte om det och jag tror att man kan bygga billigare. Det är märkligt att byggkostnaderna ska vara så höga, säger hon.