Bungenäs på norra Gotland är ett av de tre projekten som nominerats till tidskriften Arkitekturs pris Ung svensk arkitektur. Bakom projektet står Skälsö arkitekter.

– Det är smickrande såklart att vi blivit nominerade. Nomineringen betyder nästan mer än priset, vi får bekräftelse på att vi gör något bra och når ut, säger Joel Phersson på Skälsö arkitekter.

I det 165 hektar stora området Bungenäs som tidigare var ett militärt övningsområde finns spåren efter militären kvar i landskapet. I motiveringen skriver juryn "Tomterna är förlagda så att det går att röra sig fritt i naturmiljön, utan staket eller murar som sätter stopp. Lyx och folkligt kan samexistera. På vissa av tomterna finns bunkrar kvar från militärtiden, som varsamt kan återanvändas på nya sätt. Skälsö har fått flera privata uppdrag på sådana tomter, däribland ”Savannen 12” och ”Byggnad 104”. Där har den suggestiva miljön tagits om hand med stor kreativitet och husen har ett utförande på en nivå som är ovanlig för Sverige. Det är kort sagt, riktigt, riktigt bra."

Syftet med priset, som delas ut vartannat år och går till arkitekter under 40 år, är att lyfta fram unga arkitekter i ett viktigt skede av karriären. Priset delas ut på Arkitekturgalan i Stockholm 28 november. Skälsö arkitekter är även nominerade till Sveriges arkitekters Villapris.