Gotlandshems styrelse beslutade under tisdagen att bolaget ska köpa mark i Slite och att de även vill överta mark i Fårösund. Totalt handlar det om 20 nya lägenheter i Slite, på fastigheten Othem Ejdern 6, och ett 50-tal nya hyreslägenheter i Fårösund, på fastigheterna Bunge Kronhagen 3:3, 3:4 och 3:5. I Slite handlar det om en central tomt i samhället mellan Storgatan och Strandvägen som i dag är obebyggd. I Fårösund ligger de tre fastigheterna i omedelbar närhet till vattnet och färjeläget – bland annat innefattas den gamla minigolfbanan intill färjeläget.

– Vi har sagt att vi ska bygga på landsbygden om vi får attraktiva lägen hänvisade till oss. Den här tomten i Slite har vi varit på jakt efter länge, säger Mats Ågren.

Han är nöjd över lägena på samtliga fastigheter som Gotlandshem vill få direktanvisat till sig av Region Gotland. Flera av lägenheterna kommer även att få havsutsikt.

Artikelbild

| I Fårösund ligger tomterna precis vid färjeläget.

– Det är väldigt havsnära och då kanske det inte är utsikten som är det viktigaste. Lägenheterna i Fårösund ligger verkligen i centrum om man kan säga så, och några av lägenheterna kommer nog ha havsutsikt. Men det är mer det havsnära läget som är viktigt tror vi, säger Mats Ågren.

Gotlandshem menar att det i den marknadsundersökning man gjort framgått att det finns intresse för att bolaget ska bygga nya lägenheter i just Slite och i Fårösund.

Det var regionen som även ställde frågan till Gotlandshem om de ville ta över fastigheterna i Fårösund. Elisabeth Kalkhäll, vd för bolaget, är positivt inställd till att bolaget nu ska komma igång med nybyggnation på landet. Gotlandshem menar att samtliga affärer är viktiga för att man fram till 2020 ska ha byggt minst 400 nya lägenheter – varav minst en nyproduktion utanför Visby.

– Vår förhoppning är att vi ska komma igång med byggnationen i Slite redan under 2019. Det finns en detaljplan för kvarteret, men Gotlandshem kommer att bjuda in till öppen dialog för utformningen av det nya bostadsområdet, säger Elisabeth Kalkhäll.

Artikelbild

| I Slite ligger tomten nära stranden mellan Storgatan och Strandvägen.

Regionen fick för några veckor sedan tillgång till fastigheten Othem Ejdern 6 genom affär med Peab och nu vill Gotlandshem alltså köpa marken.

– Vi gick för några veckor sedan in med intresseanmälan till regionen om att få köpa den tomträtten. Peab ägde tomträtten och vi får hur köpet går till rent tekniskt. Det kanske blir så att vi bara övertar tomträtten initialt, säger Elisabeth Kalkhäll.