Nya huskroppar växer som svampar ur jorden på A7-fältet. Färgen har knappt hunnit torka på väggarna innan de boende flyttar in. Gråbo, i början av 1970-talet, är det senast byggda lika stora bostadsområdet i Visby. I dag byggs på ett annat sätt, utan stadsdelscentrum och i material med nya användningsområden. Som trevåningshus helt i trä.

– Det här är exceptionellt, något liknande har aldrig byggts på Gotland. Det är väldigt spännande och kul att vi ser nya sätt att använda trä i byggkonstruktioner, säger stadsarkitekt Christian Hegardt och blickar upp över Arribas väldiga träkonstruktioner som ska inrymma 64 bostadsrätter.

Vi sitter strax intill på en innergård i fastighetsbolaget Österleds omväxlande låga och höga hus.

Artikelbild

| Christian Hegardt menar att den vidsträckta parken blir som en grön lunga genom stadsdelen.

– Ganska enkla byggnader organiserade kring gården som är intim och fin, säger han.

A7-området består av 800 lägenheter och villor. När alla tomter är färdigbyggda uppskattar Christian Hegardt att det bor drygt 1 700 personer här. Det är 200 fler än i Slite och exakt lika många som i Hemse.

– Visby växer och en växande stad är en stad som mår bra. Det ställer krav på cykelstråk, kollektivtrafik och kommunal service, säger Christian Hegardt.

Han menar att hela Visby kommer att märka av och dra nytta av de många nya A7-borna.

Artikelbild

| Arriba bygger flervåningshus helt med träkonstruktioner för 64 bostadsrätter.

– Växer Visby nära stadskärnan har till exempel fler butiker i innerstan möjlighet att hålla öppet året runt, säger han.

Som stadsarkitekt anser Christian Hegardt att A7-området som helhet är ett lyckat projekt, där varje kvarter har sin egen karaktär.

Artikelbild

| Elsa Nilsson och Daniel Klasson tar barnen med sig på en tur genom A7-området.

– Det är en eloge till exploatörerna och politikerna på Gotland att man snabbt har kunnat svara upp mot ett behov. Att vi tillåtit stor frihet för exploatörerna har skapat stor variation. De lärdomarna tar vi med oss till den kommande utbyggnaden av Visborg, säger han.

För Region Gotland återstår färdigställandet av det stora grönområde som ska gå från Skatteverket upp genom hela området. Omgiven av höga bostadshus blir den Visbys svar på Central Park i New York.

Artikelbild

| Leif och Christina Lagergren har full insyn.

– Parken kommer att ha en enormt central roll och vara lungan i stadsdelen, säger Christian Hegardt.

I rykande snöstorm i februari flyttade Tova Björkander och Kristian Zapotoczny in i sin fyra i den östra delen av det som ska bli park.

Artikelbild

| Höghus varvas med enplanshus i det nya bostadsområdet.

– Det är nära stan och vi trivs jättebra. Lägenheten är ljus och fräsch och bra för vår lilla familj, säger Tova med sex veckor gamla Maya i famnen.

Många andra barnfamiljer och nära till den nya förskolan är plus, men det finns också minus i området. Höga skarvar i asfalten har skadat bilens däck, och förbipasserande kan nyfiket titta rakt in i lägenheten från gatan.

Artikelbild

Avsaknaden av buskar eller insynsskyddande plank drabbar även Leif och Christina Lagergren, som inte kan gå ut i sitt eget kök utan att tänka på att ha något på sig.

– Vi har köpt persienner, men när vi sitter på terrassen har vi bara två tre meter till gångbanan, säger Leif.

Men efter 40 år i hus tycker han att det är skönt att slippa betungande trädgårdsarbete.

– Lägenheten är ljus och fin med öppen planlösning. Vi trivs här, men det finns saker man hade kunnat gjort annorlunda, säger Leif Lagergren.

Dit hör bristen på parkeringar. Till lägenheten hör en parkeringsplats och gästparkeringar saknas helt.

– Vi får ha gäster bara på helgerna, för då är byggarbetsplatsens parkering ledig, säger Leif Lagergren.

Cykelställ har också saknats på gården, men det har de boende löfte om att få.

Många nyfikna tar sig till A7-fältet för att följa hur de stora byggnaderna växer fram. Elsa Nilsson har familjen med sig på hjul, inlines, cykel och i barnvagn, och hon gillar det hon ser.

– Stilrena byggnader, det ser snyggt och modernt ut, säger hon.