På morgonen den 17 maj fick medlemmerna i Klinte båtklubb beskedet om att deras klubbhus stod i brand. Många av föreningens medlemmar samlades snabbt vid platsen och fick se ett hus i spillror. Polisen betecknade ärendet som mordbrand. Men anmälan lades ned några månader senare i brist på bevisning.

– Det blev som ett chocktillstånd. Vi tänkte; Vad gör vi nu? Till slut såg vi ändå att det skulle gå att bygga upp det här, säger Mats Ågren, vice ordförande i Klinte båtklubb.

Bara en vecka efter branden hade de bestämt sig. Båthuset skulle byggas upp igen och försäkringsbolaget gav grönt ljus till en återuppbyggnad. Med mindre än sju månader sedan branden är det på lördag invigning av det nya klubbhuset som går under arbetsnamnet Klinte seafront.

Artikelbild

– Det kommer att vara en föreningslokal och sedan ska vi ha en krögare som sköter verksamheten där. Därintill har vi ett servicehus som ska vara klart till nyår, berättar Mats Ågren.

Han säger att branden gjort att medlemmarna och övriga sockenbor i Klinte kommit närmare varandra.

– Det har varit fantastiskt. När vi har haft arbetsdagar har det kommit väldigt många frivilliga för att hjälpa till. Under hela byggtiden har det kommit förbi många som vill se hur det går för oss, säger Mats Ågren.

Det var många som menade att det skulle vara omöjligt att bygga upp en ny klubblokal och inviga den på lucia.

Artikelbild

– Under hela tiden har vi haft det som vårt mål. Nu har vi också klarat av det. Vi tog en tuff utmaning, men nu känns det bra. Vi har haft bra samarbete med myndigheter. Sedan måste vi ge beröm till entreprenörerna och alla frivilliga.

Mats Ågren säger att det känns som att Klinte har fått ett nytt liv och att gästhamnen kan komma att blomstra på nytt.

Artikelbild

– Vi ser huset som fågel Fenix som reser ur askan och har blivit så vacker. Det är ett unikt läge alldeles vid kajkanten, säger Mats Ågren.

I branden försvann mängder med dokumentation från klubbens historia och flera tavlor från Erik Olsson. Förhoppningen är att klubben kan få några nya tavlor.

Artikelbild

– Vi har frågat den som ärvde tavlor från Erik om vi skulle kunna få några nya tavlor med båt- eller sjömotiv. Det låter som att det inte skulle vara helt omöjligt.

På lördag den 13 december mellan 11-14 är det nyinvigning för båtklubbens lokaler och hamnkaféet.