Gotlandshem skriver i ett pressmeddelande att överenskommelsen innebär en genomsnittlig hyreshöjning på 0,7 procent för respektive 2018 och 2019 för Gotlandshems hyresgäster.

Många privata värdar använder allmännyttans hyreshöjningar som riktlinje för sina hyresnivåer.

Man skriver vidare: "Hyreshöjningen på 0,7 procent för 2018 och 0,7 procent för 2019 innebär att vi nu vet att de senaste årens relativt låga hyreshöjningar för gotländska hyresgäster fortsätter".

Parterna har också kommit överens om att framöver i större utsträckning ska "diskutera och komma överens om individuella hyreshöjningar direkt kopplade till renoverings- och utvecklingsprojekt på fastighetsnivå och utanför årsförhandlingarna. Det möjliggör något lägre generella hyreshöjningar i samband med själva årsförhandlingarna".

– Det känns mycket bra att vi har lyckats komma överens om ett tvåårigt avtal på relativt låga, men acceptabla nivåer. Detta ger oss som bolag och också våra hyresgäster en bra förutsägbarhet och ett lugn i det fortsatta arbetet, säger Elisabeth Kalkhäll, vd, Gotlandshem.

0,7 procent motsvarar ett tillskott på ungefär 2,6 miljoner kronor för Gotlandshem, och hyreshöjningen gäller från den 1 januari 2018.