Krönika Förtal av oss män? Kvinnor, kvinnor... Livsglada flundror. Kommunala skolelever bättre utbildade?

Ofta får vi män höra att vi inte kan göra mer än en sak i taget. Förtal!

Just nu. 07.30 fredag morgon:

Krönikan måste vara klar om fyra timmar. OS-curling på TV. Radions P 2: Marsch d-moll för piano av Sergej Tanejev,. En mugg kaffe och en macka med leverpastej och egen jäst gurka på var sida om tangentbordet. Läser med ett öga morgonens GT: ”Friskolor dopar betygen” (mer om det längre ner i krönikan). Oroar mig för deklarationen (golvet belamrat med blanketter och kvitton, måste vara klart på måndag). Får inte glömma ringa min dotter (fyller år). Fisk eller kött till middag (eller soppa)? Kängor eller dansskor på sockenfesten i Vamlingbo morgon? Förgro tomatplantor?

Sådetså!

Däremot håller jag med om att det blir allt svårare att engagera män i föreningslivet. Jag vet inte riktigt vad vi skyller på, men ska någonting uträttas i en förening, då är det kvinnorna som ställer upp. Bara ett exempel:

SPF Seniorerna Wisborg har haft årsmöte. Val till styrelsen:

Inga-Britt, Anita, Agneta, Gunnel, Birgit, Lisbeth, Maud, Mona, Iris och Eva.

Men årsmötet leddes av Lars.

I förra krönikan skrev jag om de livsglada flundrorna. Hur länge kan de överleva uppe på land?

Bo Hulthén i Visby mejlar:

”En flundra kan nog leva rätt länge ovan vattnet, jag hade en som jag missat att ta ur och den levde, eller gav livstecken från sig efter 5 timmar”.

Min egen senaste fångst (sex flundror) sprattlade för fullt efter drygt två timmar på land. Fyra blev mat och de två andra släppte jag i vattnet nere vid stranden. Snabbt borrade de sig ner i sanden och gjorde sig osynliga. Jag väntade nästan en timme, men syntes inte mera till.

Ytterligare drygt två timmar senare hittade jag en miniflundra i nätet. Ner till stranden igen och i med flundran, som genast gömde sig i sanden. De tidigare två låg fortfarande kvar - och vid liv.

Kurre: ”Du är väl medveten om att flundran är förbjuden 15 februari-15 maj?”

Är undervisningen bättre i friskolorna än i de kommunala skolorna? Betygen är i alla fall bättre noterar Skolverket i sin senaste rapport. Men när friskoleeleverna kommer till högskolan har de betydligt sämre kunskaper. Erik Fransson, GT:s ledarskribent:

”Systemet med skolpenning innebär att mängden elever är viktigare för skolornas ekonomi än den utbildning eleverna får... För rikskapitalisterna är detta en guldgruva, men för eleverna visar det sig nu vara en katastrof.”

Kanske en tillfällighet, men vid GT:s tävling i engelsk ordkunskap för niondeklassare kom bäste friskoleelev först på tionde plats. De övriga pristagarna finns i de kommunala skolorna Solberga och Södervärn.

Aldrig kommer jag att bli en fungerande sportreferent i TV.

Började störtlipa redan när Fredrik Lindström skjutit färdigt.

Och fortsatte ända in i mål.

bison.gotland@telia.com