Krönika Bison Förmånen att slippa resa här ifrån. Svettig råttjakt. Astrids adress blev kapad. Världens fånigaste sport.

Som vanligt vid den här tiden. Ena dagen: Stim och stoj och plask på stranden, trångt på bilparkeringen och långa tidsödande köer i affären.

Nästa dag: Tyst och fridfullt, all plats i världen, jag handlar på mindre än fem minuter.

Bästa tiden för oss som har förmånen att slippa resa här ifrån.

Råttorna–Jag 3–0.

Två brunråttor har bosatt sig i växthuset. Jag köpte en burfälla och laddade med diverse godis. Efter en vecka gav jag upp. 1–0 till råttorna.

Skaffade istället en rejäl slagfälla. Fällan slog igen flera gånger och betet försvann. Men ingen råtta. 2–0.

I morse gjorde jag en oanmäld husrannsakan och jagade ut råttorna från sitt gömsle under ett skåp med blomkrukor, planteringslådor, fröpåsar med dill, ringblommor och bondbönor. Råttorna letade desperat efter sina vanliga utgångar, men dem hade jag blockerat.

Jakten gick, solen gassade och det blev bastuvarmt i växthuset. Flera gånger var jag ytterst nära att träffa dem med ett järnrör och lika nära att slå ut några fönsterrutor. Genomvåt av svett gick jag in i huset och drack ett glas vatten. När jag kom tillbaka var råttorna försvunna. De hade klättrat uppför de solskyddande gardinerna och ut genom en vädringslucka i taket.

3–0.

Förre sjukhusprästen Astrid Wretmark i Visby fick sin mejladress kapad och jag fick ett mejl i hennes namn med ett nödrop från Ukraina: ”jag gjorde en resa till Kyiv, Ukraina och glömde min väska i en taxi som innehålla min värdesaker”, börjar mejlet.

Pass och kreditkort är borta och hon vill att jag skickar henne 21 000 kronor så att hon kan komma hem.

Bluff naturligtvis. Flera av Astrids vänner har fått samma mejl.

Livet var säkrare på de handskrivna brevens tid!

Krönikören Mats Wennerholm i Aftonbladet efter VM i friidrott:

”Gång har aldrig varit ett större skämt än här på VM. Jag tycker det är världens fånigaste sport... I dag vet jag inte hur många gångare det finns i Sverige, men det räcker nog med en familjebuss när de åker på SM.”

Ungefär som varpan.

Damernas 50 kilometer lockade sju deltagare. Två bröt och en blev diskad. 39-årige fransmannen Yohann Diniz hann gå på toaletten mitt under loppet och ändå vinna herrarnas 50 kilometer överlägset. Det svenska hoppet Perseus Karlström ansåg innan loppet att han hade en realistisk medaljchans. Han blev 37:a.

Anders Andersö (Tecknar-Anders) på Svenska Dagbladet gillade heller inte gång som tävlingsform: ”Gång är som att tävla om vem som kan viska högst”, skrev han en gång.

Så bort med gång från VM och OS och in med varpa och högviskning!

Slagfällan försvann under natten. Jag hittar varken den eller råttan.

4–0 eller 3–1?