Krönika BISON Välsignade glesbygd! Dyr kexchoklad. Barnäktenskap. Gubbvälden. Farliga staden.

Under första delen av morgontidig bilfärd från Burgsvik till färjan möter jag, i tur och ordning: en sandbil, två personbilar och en man med morgonnödig hund. I Klintehamn: två personbilar och en lastbil med timmer. Tofta strand: en personbil. Från Tofta kyrka till Vibble: några personbilar, kanske fem, och två nödiga hundar. Därefter: morgonrusning med fyra bilar i rad fram till rondellen ner mot hamnen.

Välsignade glesbygd!

Lyssnar på det finskspråkiga programmet i radions P2. Den här morgonen, 6 december, handlar det om 100-årsminnet av Finlands frigörelse från Ryssland. Inte för att jag förstår så mycket av det som sägs, men jag hör stoltheten i programledarnas röster. Det här är en stor dag för finländarna.

Programmet inleds med finska nationalsången Vårt land, vårt land.

Vid högstämda tillfällen, till exempel fotbollslandskamper, sjunger jag gärna med i Du gamla, du fria. Men bara första versen. Andra versen är ett praktpekoral, innerligt älskad av de svenska ”nassarna”. Då står jag tyst och skäms och vägrar sjunga med. ”...Du tronar på minnen från fornstora dar, då ärat ditt namn flög över jorden...”

Ärat? Krigsgalna svenska kungarna som försökte roffa åt sig hela Europa, inklusive Finland. Som tur är fick Karl XII på nöten Poltava. Det är nog finnarna glada för.

Finska nationalsångens andra vers skulle jag gärna sjunga – om jag varit finne.

Vårt land är fattigt, skall så bli

För den, som guld begär.

En främling far oss stolt förbi:

Men detta landet älska vi,

För oss med moar, fjäll och skär,

Ett guldland dock det är.

Ombord på färjan köper jag två kexchoklad för 25 kronor. Varför är nästan allting så mycket dyrare ombord än på land?

Hemma i affären kostar tre kexchoklad 20 kronor.

Regeringen kan inte införa ett förbud mot barnäktenskap i Sverige.

– Det skulle riskera att komma i konflikt med Europakonventionen om rätt till liv och privatliv, säger utredaren Mari Heidenborg.

Men barnen då? Skit i konventionen!

Grattis (ironi) Wisby köpmansgille! Efter nästan 200 års totalt gubbvälde ska gillet nu reformeras så att även kvinnor kan bli medlemmar.

Ja, då är det snart bara DBW och Gotlands Gille i Stockholm som missat att vi lämnat 1800-talet för ett bra tag sedan.

I Stockholm, där jag nu befinner mig, räknar jag inte bilar. Det blir för jobbigt. Här har jag bott en stor del av mitt liv. I den stora ”farliga staden”.

En gång har jag blivit misshandlad.

I Visby.

En gång har min bil blivit stulen.

I Visby.

Men det bevisar just ingenting.