Krönika Äntligen premiär! Tusen kilo dåligt samvete. Snöslungan såld. Storbygge mot tillbyggt dass? Otrygga journalister.

Drygt en månad försenad. 07:30. Kall ostlig vind. 4 grader i vattnet. Två simtag.

Badpremiär.

Äntligen!

Hur många tusen kilo dåligt samvete ska jag ha när jag kör omkring med min dieselbil?

Bilen är bra, har bara gått tio tusen mil och får aldrig bakläxa hos bilbesiktningen. Försöker jag sälja den är den väl knappt värd kaffepengar? Och köpa ny bil, helst då elbil för att vara riktigt miljövänlig, har jag inte råd med.

Läser en artikel om storstadsbornas protester mot förslaget att införa miljözoner för att stänga ute de smutsigaste bilarna. Ett citat:

”Trots att cykling, gång och lokaltrafik innebär enorma fördelar för såväl hälsa, ekonomi och utrymme i städerna, tillåts ingen inverkan på vårt sätt att transportera 80 kilo person i två ton bil”.

Så den här debatten kanske inte gäller oss som bor i glesbygd?

Just när jag påbörjat vårbruket i min trädgård får jag ett mejl från en man på mellersta Gotland. I mars annonserade han ut sin snöslunga, ”lite körd i nyskick 3900:-”.

Snöslunga? Visst föll det en hel del snö den gångna vintern, men snövintrarna är mycket sällsynta och med tanke på den globala uppvärmningen lär vita vintrar bli än mer sällsynta. Så därför undrade jag om han skulle hitta någon köpare.

”Jepp. Såld till en annan ”gubbe” på sydöstra Gotland, jag prutade lite för jag tror det är bra. Tror faktiskt att han hann använda den på sista snöfallet, hoppas han var nöjd”.

Skrev den f.d snöslungeägaren.

Regionens ännu hemliga plan om nya bostäder på landsbygden (GT 11 april) har mottagits med en viss skepticism här söder om Vibble. Planen innebär att bostadsbyggandet över hela Gotland ska stimuleras med så kallad dubbel markanvisning. För att få bygga i Visby måste den aktuella exploatören då även bygga på landsbygden.

– Det sägs inget om hur byggandet ska fördelas. Hundra nya lägenheter på Terra Nova, innebär det också hundra lägenheter på landsbygden? säger en man jag träffar i systemkön i Hemse. Och han svarar själv (ordagrant):

– Nej, jag ger mig fan på att ett bygglov på att hundra lägenheter i stan endast kräver ett tillbyggt hönshus med kokvrå och sovalkov ute på landet.

Rubrik på Eva Bofrides ledare (C) i fredagstidningen: ”Otrygga journalister oroar”. Dagens journalister arbetar under osäkra förhållanden, i dålig arbetsmiljö, med färre anställda och mindre resurser. Journalistförbundet kräver nu att medieföretagen skärper sig så att journalisterna får ett vettig arbetsmiljö.

Hur det fungerar på Bofrides egen arbetsplats, Gotland Tidningar, får vi inte veta. För ett antal år sedan berättade en anställd för mig hur pressat allting var och hur dåligt många journalister på GT mådde. Det skrev jag om i en krönika. Jag blev utskälld och texten togs bort.

Blir intressant att se om det jag just nu skrivit får stå kvar.

bison.gotland@telia.com