Krönika Bison Inte tid att stanna? Dyrt telefonsamtal. Tidningen Metro och Fria Storsudret. Finsk rapport om ”knektar och fiskebyråkrater”.

En kort enspaltig artikel i tidningen ger mig ingen ro.

En person ringer SOS Alarm och rapporterar att en bil hamnat i diket norr om Roma. Personen som ringer säger att hen inte hade tid att stanna och undersöka om det fanns någon i bilen.

Inte tid?

Jag kommer inte på en enda acceptabel ursäkt. Det kunde ju sitta en fastklämd, skadad, kanske död person i bilen. Tidig morgon, stor risk att missa färjan är det närmaste jag kommer. Men den ursäkten duger naturligtvis inte, den här olyckan hände dessutom mitt på dagen.

Det fanns ingen i bilen konstaterade SOS Alarm när de kom till olycksplatsen.

”Numera kostar det 70 kronor att prata med en människa. Åtminstone på Rederi Gotland.” (Gudrun Östbye).

Det traditionella morgonbadandet (1 mars-1 december) har fått en inte helt hjältemodig start. Missade premiärdagen (glömska), badade två morgnar och åkte sedan till Stockholm. Nu, fredag morgon, sitter jag här och inväntar det annalkande ovädret med snö och stormvindar och fortsatt blåsigt de närmaste tio dagarna. Så det blir heller inget fiske.

Dessutom är det översvämning i källaren.

Satir är inte lätt. För någon vecka sedan rapporterades i media om ungdomars hälsa. De mår inte bra. Behovet (tvånget) att ständigt vara uppkopplad på ”nätet” gör att de får för lite sömn och därmed inte orkar med skolarbetet.

Jag rapporterade då att Fria Storsudrets lokala tv-station hade annonserat efter ungdomar för ett socialt experiment (Obs, satir!). De skulle bo en dag på vandrarhemmet vid Hoburgen utan tillgång till sina mobiler. Varje deltagare erbjöds 30 000 i gage. Ingen anmälde sig.

Någon dag senare kontaktades jag av en reporter på tidningen Metro i Stockholm, som ville ha mera information om ”experimentet”. Jag berättade om det fiktiva självstyrande Fria Storsudret, en satirisk plattform med tätorten Visby som motpol och viktigaste bevakningsområde. I torsdagens Metro skrev reportern om Fria Storsudret och om vårt samtal i en krönika med rubriken ”Har vi viralgranskare ingen humor?” Reportern hade också ringt GT:s ansvarige utgivare och frågat om satir och om sant och falskt i tidningen.

”Han var märkbart irriterad. Han tyckte inte att det var något problem och att det var tydligt att det är satir. Punkt.”

Dagens frontrapport från ”Det gotländska kriget” och hotet mot det strandnära husbehovsfisket:

Rolf Gådefors, Kaskö Finland: ”Jag följer din kamp mot knektarna och fiskeribyråkraterna. Håller med om att krig inte medför något gott fastän jag gjorde lumpen på A7. Rörande fisket: Mot dumheten kämpar även gudarna förgäves, så fortsätt ditt fiske!”

bison.gotland@telia.com