Krönika Bison Flytande vatten? Ilskan på Storsudret. Hur rädda varpan? Pierre Schori om upprustningen av Gotland. Gångaren kom aldrig till OS.

Hör de riktigt gamla prata om något som kallas regn. Googlar:

”Regn är nederbörd som endast består av flytande vatten”.

Någon som sett det i verkligheten?

Det finns ilska och det finns ilska. Större eller mindre. Ilskan just nu här på Storsudret tillhör avdelningen större.

Åtta lokala företag och ideella föreningar i bolaget Burgsviken Utveckling AB vill köpa Burgsviks hamn. Utveckla den och hela Burgsviken. För att även andra intressenter skulle ha samma möjlighet utlyste regionen en tävling om bästa förslaget.

Tävlingen vanns av det lokala utvecklingsbolaget. Men när kontraktet skulle skrivas avbröt regionen, av någon anledning, hela processen. Hamnen kan nu åter bli till salu.

Efter att flera gånger lusläst utvecklingsbolagets redovisning av hela projektet, som svar på regionens beslut, kan jag bara komma till en slutsats: någon ansvarig på regionen har läst igenom samma redovisning mycket slarvigt. Gör om – och rätt!

Två av många lokala ilskna röster:

”Politiker och byråkrater inne i stan dödar ju all initiativlust för folk som verkligen vill försöka utveckla landsbygden. Inte konstigt att vi blir förbannade.”

”Även kommunala beslutsfattare är människor. Ge dem en chans till!”

56 kastare i årets SM i varpa i Värmland!

Hur ska vår nationalsport räddas?

Får ett mejl från Pierre Schori, före detta kabinettsekreterare, biträdande utrikesminister och FN-ambassadör, med hälsning ”För kännedom” och en bifogad kulturartikel, som han under Almedalsveckan skrivit i Aftonbladet. Rubrik: Här lever drömmen om fred.

”När de båtburna deltagarna i Almedalen 2018 ankommer till Visbys hamn kommer de att mötas av skylten ”Välkomna till det demilitariserade och neutrala Gotland”. Nej, så väl är det tyvärr inte”.

Han skriver om Ålands status som kärnvapenfri zon, som ”visar vägen till något annat än upprusning och krigslekar. Gotland är allt annat än demilitariserat. Här planeras i stället för en betydande upprustning med ett superdyrt och dessutom misslyckat amerikanskt luftförsvarssystem, enligt tidskriften Foreign policy. Delmilitariseringen på Åland har hållit sedan 1856, och den kärnvapenfria zonen finns där som ett skinande exempel på framgångsrik finsk diplomati”, skriver Schori.

Skrev i en tidigare krönika om Gångaren, en äldre man som varje sommarmorgon i snabb gåfart passerar ute på vägen. Vem är han? Nu vet jag, vi har träffats.

Erling Hansson, 89 år, från Vamlingbo, sedan länge bosatt i Södertälje. En av Gotlands bästa 1 500-meterlöpare genom tiderna. 1952 försökte han kvalificera sig till OS i Helsingfors. Mötte stjärnlöparen Lennart Strand i ett lopp tidigt på säsongen och noterade personbästa med cirka 3,52, men fick problem med hälsenorna. Så något OS blev det inte.

– Men jag försöker hålla mig i form, säger han och knatar vidare på den grusade vägen ut mot fyrplatsen vid Valar.

bison.gotland@telia.com