Krönika Fotboll på Färöarna. Bättre brännvin i stan? Aldrig ung? Katten Ullabritt. För snäll? Sjukledig för vård av hund.

Färöarna 49 117 innevånare.

Gotland 58 003.

I VM-kvalet i fotboll kom Färöarna 4:a i sin grupp. Två segrar och tre oavgjorda matcher i samma grupp som Portugal, Schweiz och Ungern.

När ska Gotlands Fotbollsförbund skicka en delegation till Färöarna och studera fotbollsverksamheten där?

I kön (3 personer) på Systemet i Hemse träffar jag en man från Vamlingbo. Vi kan också beställa i ICA-affären i Burgsvik, men det blir liksom aldrig av och det tar några dagar innan vi får våra varor. För några år sedan gick det snabbare. Då paketerades våra påsar på Systemet i Visby, men nu skickas de ända från Sundsvall. En onödig omväg kan tyckas.

Han från Vamlingbo berättar om när Hemse fick sin systembutik, den första utanför Visby. En äldre man i Vamlingbo vägrade dock befatta sig med Hemsebutiken och fortsatte handla i Visby.

– De har mycket bättre brännvin i stan!

Har haft besök av en son från Stockholm, så det har blivit lite si och så med sömnen. De där unga typerna kvicknar till runt midnatt och kan sen utan problem vara vakna fram till vanligt folks frukost. Nästan i alla fall.

Min fråga:

Betyder det att jag som aldrig, frånsett några nyårsaftnar, överlevt midnattsslaget inte har varit ung på riktigt?

Katten Ullabritt är på rymmen i Eskelhem, läser jag i en annons.

Tur att jag inte är katt.

Katten Bernt på rymmen i Burgsvik.

Katter ska heta Missan och Murre!

Är jag för snäll när jag skriver mina krönikor?

Det tycker i alla fall Berra Green i Hemse. Vi träffas vid det ovannämnda besöket i Hemse och han klagar på att jag blivit alldeles för snäll.

Jag lovar försöka skärpa mig, men ännu har jag inte kommit på något riktigt elakt för den här krönikan.

Jag kan ju klämma till med ”Skitstöveln Trump”, men det tycker nog Green är för mesigt. Det här då:

”Vilket jädrans skitväder! Regn och blåst, så nu jag kan inte vada ut mina fiskenät. Eländes elände”.

Ja, det får duga.

Peter Pettersson i Hellvi har hört av sig lite då och då under de sjutton år jag skrivit krönikor. De senaste månaderna har han varit mycket flitig. Senaste mejlet handlar om en persiflage (något ironiskt förlöjligande) som han skrev på Namn och Nytt-sidan i DN för elva år sedan:

”Vilket parti blir först med att föreslå ersättning för ”vård av sjuk hund?”

Nu meddelar Pettersson stolt att verkligheten hunnit ifatt hans persiflage. En italiensk bibliotekarie fick rätt att ta ut sjukledighet för vård av sin engelska setter efter operation av en juvertumör. Fallet är prejudicerande, menar en italiensk djurrättsgrupp.

Green i Hemse får säga vad han vill, men helst vill jag nog skriva snällt och om trevliga saker.

Dock blev den här krönikan kanske lite för snäll?