Signerat Bison Lördag. Normalt ska krönikan vara inlämnad senast klockan tolv på fredagarna, men den här veckan har jag fått dispens till söndag eftermiddag, för jag vill få med något om prestigefyllda VM i dricke i kväll.

Vi i juryn (sex personer) lär få ett tufft jobb. 54 bidrag i femlitersdunkar är inlämnade. Alla ska avsmakas, några stycken flera gånger och vi spottar sällan ut.

Den ständiga frågan så här timmarna före: Blir det som vanligt bryggarna från Klinte som översvämmar prispallen?

 

Reklam i brevlådan . En tjock packe varje vecka. Mest från olika företag i Visby som försöker locka in mig till stan och handla. Sexton mil fram och tillbaka för att köpa några kronor billigare falukorv !

I måndags gick jag igenom den 7 hekto (!) tunga bunten med sammanlagt fjorton reklamerbjudanden. Två gällde affärer i Hemse, ett Burgsvik och resten Visby.

Ja, ja, jag vet att jag kan klistra fast en skylt med Ingen reklam på brevlådan, men då missar jag ju reklamen från affären här i byn och det vill jag inte. Men inte kan det vara lönsamt för affärerna i Visby att slösa så mycket reklampengar på oss här ute i den yttersta periferien?

 

Går i skogen och plockar några nävar gul trumpetsvamp till kvällens biff med ugnsstekt potatis. Jag är alldeles ensam i skogen denna underbara dag. Nyligen var jag i Dalarna och plockade lingon, alldeles intill ett samhälle. Gott om lingon, men inga människor. Bara för några år sedan, i bär- och svamptider, kryllade det av folk i skogarna. Vad har hänt?

­– Folk tycker det är för jobbigt att gå ut i skogen, de föredrar asfalten, säger en motionerande orienterare , som tack och lov dyker upp och visar mig rätt riktning när jag är på väg att gå vilse dalaskogen.

En färsk undersökning av långtidssjukskrivna med stress- och utmattningssyndrom visar att regelbunden vistelse i skogen gör oss glada och harmoniska. Jag känner mig i alla fall glad när jag efter en kvart lämnar skogen med drygt en liter svamp.

 

Söndag. Just hemkommen från Holmhällar , tävlingsplatsen för VM i dricke. Något seg i huvud och kropp, för så mycket dricke, efterföljande middag och sen sänggång tar på krafterna.

Nej, det blev inte Klinte för hela slanten. Men inte långt ifrån, två bryggare bland de sex främsta. Förstår inte hur de bär sig åt. Men segraren Daniel Lundström bor i Träkumla och denne 22-årige yngling blev därmed den yngste segraren i VM-drickens tjugotreåriga historia. Det var för övrigt anmärkningsvärt många yngre med i årets tävling.

– Det har blivit ”inne” bland de unga att brygga, berättar en av deltagarna.

 

Reklam från ett välkänt TV-företag:

”Låna upp till 50.000:-. Från 9,9% i ränta. Ingen säkerhet. Använd pengarna till vad du vill!”

Varför är sån reklam tillåten?

?mejl: bison.gotland@telia.com