Krönika BISON Varför skriker flickorna? Snart final i ”Vi som vet bäst”. Skyltbyråkrati. Varför ropar ingen på pappa?

Ljuden från campingen hörs tydligt in till oss, men stör inte. Sommarljud, mest från barn kring och i poolen. Det är betydligt fler som badar där än i havet drygt hundra meter därifrån.

Ni som någorlunda regelbundet läser min krönika vet att jag då och då ägnar mig åt olika slags folkbeteendeforskningar. Den här handlar om ljud och röster från just den här poolen.

Det är enbart flickor som skriker ihållande när de hoppar i vattnet. Killarna ägnar sig mera åt ”Titta här! Coolt, va?”, vilket betyder att de hittat på något spektakulärt hopp som kräver uppmärksamhet. När jag var barn i Slite briljerade vi gossar med våra högljudda ”Helvetesjävlarsdyk”, vilka ofta slutade i smärtsamma magplask. En av oss, med strängt frireligiösa föräldrar, sa just ingenting när han dök. Men han ville nog gärna vara lite som oss, så en gång klämde han till med ett ”Pinkipottandyk!”, men blev utskrattad och fortsatte sen med sina tysta dyk. Flickorna dök inte, de höll för näsan och hoppade i med fötterna före. Men skrek aldrig.

När blev skriken moderna?

Ledarsidornas rubriker i fredagens GT:

S: Väljarna vill ha S-politik.

C: Gotlänningar ratar S lokalt.

Ledarskribenterna har nu krängt av sig överdragskläderna och knutit på spikskorna.

Bara drygt två månader kvar till final i den alltmer infekterade turneringen ”Vi som vet bäst”.

Sol och hett, tjugo grader i vattnet men nästan helt tomt på badstranden, inga köer i affären, gott om plats på färjorna, inga sanslöst felparkerade bilar, inga kännbara dofter från grillar, gott om plats på campingen... Var är alla sommarmänniskor?

De har inte kommit, sommaren har ju ännu inte börjat. Det bara känns så.

Vi sitter i en fullpackad lokal på Fiket och våndas och svettas och jublar när Sverige besegrar Mexiko i VM-fotbollen. Total eufori, stolthet, svenskhet.

Men utanför lokalen ser jag samtidigt människor som står och samtalar, cyklister på väg till badet, en kvinna med två matkassar från affären, en yngling på åkgräsklippare, en man med gitarr på ryggen...

Ett helt vanligt normalt liv!

Den 543 kilometer långa Gotlands cykelled har rustats upp för cirka en halv miljon kronor. Cirka 700 röda vägvisningsskyltar har satts upp, men Trafikverket tänker plocka ner dem för verket har inte fått någon ansökan om tillstånd för skyltarna från Svenska Cykelsällskapet.

Trafikverket vill dock inte vara alltför nitiskt, så om en ansökan skickas in kan skyltarna ändå kanske godkännas. Men först måste de 700 olagliga tas ner!

Kvar vid poolen.

Barnen har hjärtans roligt och vid poolkanten sitter föräldrarna och förfriskar sig med lämpliga drycker. Då och då hörs pockande barnröster ropa ”Mamma!”, efterföljt av önskan (order) om någon tjänst.

Varför hör jag ingen ropa på ”Pappa!”?

bison.gotland@telia.com