Krönika Bernt "Bison" Nilsson Avbruten badpremiär. Lag mot hemlöshet och isolering? Våffel-vinter. Kvinnor mer jämnstrukna? Korkade koltrastar.

Enligt flerårig tradition tar jag mig tidig morgon 1 mars ner till hamnen för att inleda badsäsongen. Sex grader kallt och isande vind från öster.

Men isvaken, som kvällen innan huggits upp för bastubadarna, har under natten frusit till. Så det är bara att åka hem igen. Till den kroppstempererade duschen.

Besviken eller lättad?

Djur behandlas bättre än människor, skriver Ingrid Thunegard i en krönika i GT.

”I dag får en häst inte vistas ensam i hagen, hästar måste ha sällskap. De måste vara minst två. Men en åldrig människa får sitta ensam i sitt hem hela dagarna. Det säger EU eller välfärden ingenting om. Människor gör vi bostadslösa, slänger ut på gatan, om de inte kan sköta sig. Barn åker med av bara farten”. I den bistra vinterkylan tömmer Stadsmissionen sina förråd av varma kläder och sovsäckar för de hemlösa. Flera av dem kommer att frysa ihjäl, det vet man. Socialstyrelsen, november 2017: Drygt 33 000 personer lever i hemlöshet i Sverige, av dem är 5 900 i akut hemlöshet. Bara i Stockholms län är det 1 558 personer som lever i akut hemlöshet. Gotland: 14 hemlösa.

Varför finns det inga lagar som förbjuder hemlöshet och isolering av gamla?

En närstående person med hushållsskoleutbildning säger att våfflor blir mycket godare med snö i smeten.

En sällsynt bra våffelvinter alltså.

Bättre betyg för elever i friskolorna, men sämre kunskaper än de kommunala eleverna när de kommer in på högskolan, fastslår Skolverket. Misstanken om att friskolorna ”gödslar” med glädjebetyg för att locka elever får ny näring.

I förra krönikan noterade jag att resultatlistan i GT:s tävling i engelsk ordkunskap för niondeklassare helt dominerades av elever i de kommunala skolorna. Bäste friskoleelev kom först på tionde plats.

Wera Svensson, pensionerad lärare i Visby, mejlar:

”Har du funderat över varför det nästan alltid är en pojke som vinner den? Flickor brukar väl vara bäst i språk”.

Jag svarar: ”Nej, det har jag faktiskt inte tänkt på. Har du någon teori?”

Wera: ”Jo, jag tror på skillnader mellan könen. De bästa och de sämsta, alla kategorier, är män. Vi kvinnor är mer jämnstrukna. Det stora dilemmat för både jämlikhet och jämställdhet. Jag är inte feminist”.

Jag har inte kommenterat.

I papperskorgen utanför min lokala matbutik ligger en stor pappkasse från ett matvarupalats i Visby, åtta mil härifrån.

”Alla drömmer om den trevliga kvartersbutiken därhemma medan de vandrar omkring på stormarknaden”, skriver Pettersson i Hellvi i en av sina dagliga funderingar. Eller persiflager som det också heter.

I kön till maten på fågelbordet är det som vanligt de korkade koltrasterna som får minst. Trastarna strider hela tiden mot varandra och hinner därför inte få i sig något av maten. Den delar de övriga fåglarna demokratiskt på.

Något vi stackars människor kan ta lärdom av?

bison.gotland@telia.com