Krönika Bison Rapport om det mesta. Det ordnar sig! Bråk i fristaten. Icona Pop badar bastu. Kolsvart.

En rapport från södra ön.

Kvart i fyra och redan halvmörkt, fåglarna har ätit upp all fallfrukt, jag har planterat vitlök, på söndag årets första julmarknad i Levide, ingen vill bli min partner i helgens varpatävling i Mulde ridhus, nästa år blir jag 80 om ett år, i källaren har jag en damejeanne med hembryggt vin av okänd sort och ålder, inte en råtta i fällan på flera veckor.

Med bästa förmåga försöker jag leva efter det ansvarslösa uttrycket ”Det ordnar sig!” Just nu:

I en intervju i tidningen ETC med 83-åriga Jane Goodall, känd för sin forskning och filmer om schimpanser, svarar hon på frågan: ”Om du kunde gå tillbaka till den unga Jane Goodall, vilket råd skulle du ge henne?”:

– Jag skulle säga som min mamma sa till mig: Gör det bara, och ge inte upp! Det är det enda sättet vi kan göra vad vi vill göra. Det är en lång och svår resa. Men det är en väldigt givande resa. Och det löste sig.”

Storsudrets frigörelse från Visby och Region Gotland går trögt. Den nybildade, ännu inte namngivna, fristaten skakas redan efter drygt en vecka av en intern konflikt.

Karsten Visslestam i Hamra, som vill bli fristatens president, har satt sig själv i husarrest i protest. Han lyckades inte få med sig de övriga ”medborgarna”, tio stycken, på att gräva en bred kanal från kust till kust vid Fidenäs där Gotland är som smalast.

– Vid Fidekorset sätter vi in en bilfärja. Den kan vi säkert köpa billigt nu när det tycks bli en bro till Fårö. Alla älskar att åka färja, agiterade Visslestam.

De övriga tio i presidiet påpekade högljutt (cirka 120 decibel) att en färja enbart skapar långa bilköer.

– Inte alls, protesterade Visslestam. Kanalen behöver inte vara bredare än 40 meter och med skytteltrafik kommer alla bilar över på nolltid. Jag är övertygad om...

Visslestam avbröts av de övrigas buanden och åkte då hem och låste in sig.

Som förste nyhetsförmedlare kan jag avslöja att Icona Pop (Aino Jawo och Caroline Hjelt) badar bastu när det blir deras ”dag” i TV-programmet Så mycket bättre, som spelas in i Burgsvik.

Det var nämligen jag som i veckan gjorde eld för dem i kaminen i bastun på hamnpiren i Burgsvik.

Statsminister Stefan Löfven är ”storligen förvånad” över rika svenskars skatteupplägg i olika skatteparadis. Lagligt, men...

”Det finns en moral i detta, där man själv måste ställa sig frågan vad som är det moraliskt korrekta att göra”, säger han i en intervju.

Moral? Jag upprepar Löfvens löfte till flyktingarna för två år sedan:

”Vi ska aldrig bygga murar för att skilja människor från människor. Mitt Europa tar emot människor som flyr från krig. Mitt Europa bygger inte murar.”

Skillnad på moral och moral?

Kvart i fem.

Kolsvart.

Nu har jag fått en som vill kasta varpa med mig.