I kyrkovalet 2013 röstade bara 11,7 procent av de röstberättigade på Gotland. Jag var en av dem. Inför årets val 17 september finns det tydligen ingen kyrkligt betrodd person söder om Hemse. I alla fall ingen som platsar bland de 33 kandidaterna till stiftsfullmäktige och kyrkomötet.

Men jag tänker ändå rösta. Rösträtten måste vi vara rädda om.

Förra veckan berättade jag om mina misslyckanden i växthuset. Två råttor (inte möss) har härjat där en längre tid och mina listiga arrangemang med råttfällor av olika slag har resulterat i absolut ingenting. Jo, den senast inköpta slagfällan för drygt 100 kronor försvann första natten! Kanske bör jag tycka synd om råttan, som nu kanske går omkring och släpar på en råttfälla, det måste vara jobbigt och ont gör det säkert också. Men den riktiga empatin vill ändå inte infinna sig inte.

I affären träffar jag en man från Vamlingbo. Han berättar en hemsk historia om när väldiga bjässar till råttor invaderade hans hönshus.

– När mamma kom in där sprang de fram och tillbaka över hennes fötter. Våra katter gjorde så gott de kunde, men det hjälpte inte.

En kvinna i byn:

– Försök med blockflöjt! Hon syftar på sagan om ”Råttfångaren i Hameln”, som med sitt flöjtspel lockade stadens alla råttor ner i floden Weser, där de drunknade. Råttfångaren fick dock ingen betalning för att ha befriat staden från råttorna och hämnades genom att spelande på sin flöjt lura stadens barn in i en grotta utanför staden, där de försvann.

Linda Höglund skickar ett oroande mejl:

”Råttor är, som du märkt, mycket smarta. Någonstans sägs det att de kommer vara de sista levande däggdjuren kvar på vår jord, om alla andra efter hand blir utrotade.”

Hon tipsar också om att hålla så rent som möjligt i trädgården. Därför matar hon aldrig fåglar och har ingen kompost utomhus. ”Något som annars har funkat bra i råttjakten är böcklingpastej. En rejäl klick på slagfällan!”

Ett kort inlägg på Facebook från en ung kille i ett av öns fotbollslag:

”Hej grabbar! Förlåt mig för det som har hänt igår kväll. Vi skulle vinna den här matchen, men …”

Självmål, eller vad var det som hände?

Mats Rosin i Umeå, min nordligaste läsare påstår han, kommenterar förra veckans påhopp på gångsporten. ”Världens fånigaste sport,” skrev Mats Wennerholm i Aftonbladet och jag höll med. Men inte Mats Rosin:

”Nej, jag tror inte gång är världens dummaste tävlingsform. Det måste vara stolpsittning. Som man årligen håller mästerskap i i Vilhelmina.”

Nu när den bästa tiden på året är här, ska jag ge mig ut på en resa.

Till Slite. Till Lärbro. Till Rute. Till Fårö.

Vidga vyerna.

Dock äger jag ingen flöjt.

Men kanske går det lika bra med dragspel?