Krönika Livlängd på flundror, hur man slipper straff, bekväma unga män, idbullar på gång och curling på gotländska.

Vilken fisk lever längst uppe på land? Jag tror det är flundran.

Veckans husbehovsfiske av laxöring resulterade i tio flundror. Sex magra kastade jag tillbaka i havet. De övriga skulle bli mat.

Jag vet att flundror kan leva väldigt länge på land, i motsats till strömming som slocknar så fort de får gälarna över vattenytan. För att de upptagna flundrorna inte ska behöva ligga och kippa efter andan, brukar jag ge dem ett befriande slag i huvudet. Det glömde jag bort den här gången, för skidskyttet vid OS i Sydkorea hade just börjat.

Först två timmar senare tog jag in flundrorna för att göra dem färdiga för stekning. Då var de fortfarande vid fullt liv.

I nästa veckas krönika vet jag kanske lite mer om det här med livslängden. Och då jag ska också berätta om del två i det här dramat.

För ett drama är det.

Två ynglingar döms för en rad inbrott. Vid ett av inbrotten i Visby lade de kuddar på spisen och i ugnen och satte värmereglagen på högsta nivå.

I rätten skyller de på varandra och kan därför inte dömas för mordbrand.

Så lätt är det alltså att komma undan!

Livet just nu är mycket anpassat till OS. Jag vill inte missa någonting, men numera hoppar jag över småtimmarnas tävlingar. För mindre än tio år sedan hade jag satt väckarklockan på ringning, som min yngste son nu gör, och suttit kvar till en bit in på eftermiddagen. Puckelpist, konståkning, rodel, short track, nordisk kombination... Allt hade jag sett.

Det är nog åldern som spökar. I gryningen i morse missade jag därför Frida Hansdotters guldåk i slalom, men satt på plats när herrarna vid åttatiden än en gång hade uppförsbacke på skidorna.

Skidlegendaren Thomas Wassberg:

– Damsidan ser bra ut, men bland herrarna är det sämre. Killar i allmänhet är sämre tränade. Allt bottnar i den bekvämligheten som finns, barn som inte rör på sig så mycket. Där har det blivit en ändring på tjejsidan.

Marcus Hellner efter 15-kilometersloppet:

– Det räcker inte helt enkelt.

Förbundskapten Rikard Grip håller med om att det finns problem:

– Tittar man generellt på herridrott och uthållighetsidrotter, så är den ingen idrott i Sverige som rosar marknaden. Det kanske är så att killar i dag har ett större behov av att få vara i grupp.

Förra veckan berättade jag om receptet på idbullar, som Erik Norman i Bunge, per telefon en tidig fiskemorgon, lovade att jag skulle få. Vid minnesstunden efter Eriks begravning för två veckor sedan efterlyste jag det.

Eriks bror Uno letade reda på receptet, som systern Sonja 1987 skrev ner på ett nu gulnat pappersark.

Så fort vårens idfiske dra igång ska jag testa det.

Det går ändå rätt bra för svenskarna i OS.

Just nu, en timme innan jag skickar iväg den här krönikan, besegrar Sveriges damer Kanada ii curling.

Eller som det heter på gotländska – halkvarpa.

bison.gotland@telia.com