krönika bison Märkligt att så många fortsätter förneka att vi har en miljökris, på väg in i katastrof. ”Överdrifter!” ”Domedagsprofeter!”. ”Miljöfascister!” ”Greta Thunberg, ett simpelt PR-trick!”... Och så vidare.

Eva Bofride, ledarskribent (C) i Gotlands Tidningar:

”Häromdagen påminde en bekant om tiden då man fick stanna på en mack för att tvätta av vindrutan från döda insekter med jämna mellanrum. Nu ser man inte en insekt på rutan.”

En läsare svarar: ”Just detta faktum kan lika gärna förklaras genom aerodynamik, att bilarna numera är utformade så att insekterna glider förbi istället för att krossas mot bilen.” Själv har jag nästan helt slutat protestera, det är ingen idé.

”Du är vänster, va?”

I kväll (den här måndagen) sänds första avsnittet av SVT:s sociala experiment ”Nedsläckt land”. Tio personer, däribland Levi Bengtsson från Follingbo, kommer till en gård i Halland. Elen försvinner. Effekterna visar sig snabbt. Internet och mobilnätet slås ut efter några timmar. Affärerna stänger och vattnet försvinner på många håll och bensinstationerna slutar fungera. Hur klarar Levi och de övriga deltagarna det? Vi som har upplevt en påfrestande epok med Geab vet hur det är.

Mörkt.

Pampväldet i Ledarna, Sveriges enda fackförbund för chefer med över 93 000 medlemmar, slår de flesta rekord i maktmissbruk och snikenhet. Höga chefer har tagit med familjemedlemmar på lyxresor och låtit förbundet betala. Penningkarusellen har varit enorm, avslöjade Aftonbladet. Till slut blev pressen för hård och vd:n Per Hedelin sparkades. 4,4 miljoner kronor i fallskärm och han får behålla sin tjänstebil, en Porsche Cayenne värd närmare en miljon kronor, fram till sommaren!

Hur mycket får de tjugo anställda vid Gotlands Slagteri, som kanske måste sluta när Coop kraftigt drar ner på sitt samarbete med slakteriet?

En omöjlig jämförelse? Kanske. Fast ändå inte. Klyftorna i samhället slutar aldrig att öka.

”Du är vänster, va?”

Ser jag tidningsrubriker om politiker som uppfört sig svinaktigt, ofta kriminellt, då handlar det ofta om Sverigedemokrater.

Nu senast Richard Milton, SD:s vice ordförande i Hjo, som två gånger på ett halvår gripits för rattfylla. Och ändå vill en femtedel av väljarna att SD ska styra Sverige.

”Voffer är de på detta viset?” (fritt efter rumpnissarna i Ronja Rövardotter).

Fria Storsudrets lokala tv-station annonserade nyligen efter ungdomar för ett socialt experiment. Ungdomarna skulle bo en dag på vandrarhemmet vid Hoburgen, utan tillgång till sina mobiler. Varje deltagare erbjöds 30 000 kronor i gage.

Ingen anmälde sig.

bison.gotland@telia.com