Krönika Gotland måste vara Sveriges pensionärsförenings- och julmarknadstätaste landskap.

Under ”Pensionärsnytt” i torsdagstidningen kallar tjugo (20) pensionärsföreningar sina medlemmar att äta julbord. Ytterligare

nio föreningar lockar med andra aktiviteter.

Och nio julmarknader i helgen!

Visst.

Glädjande att Socialdemokraterna gått med på Miljöpartiets krav om att unga asylsökande ska få stanna i Sverige. I alla fall tills vidare.

Men vad är egentligen det löftet värt? Inte tror jag att Löfvén och hans S-ministrar satt i slutna rum på regeringskansliet och verkligen rannsakade sig själva och till slut insåg att de tänkt fel. ”Så här får vi socialdemokrater inte behandla människor på flykt!”

Nej, så gick det nog inte till. Istället handlade det om överlevnad. MP hotade lämna regeringen. Katastrof, det är ju knappt ett år kvar till valet!. Så, där ”under galgen”, skapades den här halvmesyren.

Därför är det viktigt att alla vi, som vill behålla ett öppet humant Sverige, inte slår oss till ro. Vi måste fortsätta påminna Makten om det Sverige som, historisk sett, med öppna armar tagit emot alla dem som tvingats fly hit och som tack hjälpt oss skapa vår välfärd. Judar, finländare, ungrare, spanjorer, jugoslaver...

Regeringssossar är väl också människor?

Möss inomhus har jag vant mig vid. Men storråttor! En råtta har gnagt hål i en vägg i källaren och nu springer familjen omkring inne i väggen och för oväsen.

– Det är gott om råttor i år och allt regn gör att de gärna flyttar inomhus, berättar försäkringsbolagets råttsanerare, som kommer med olika lådor laddade med gift.

Död, död, gärna plågsam så att de lär sig en läxa!

Risken är stor att det nu blir med Lucia som med julbocken i Gävle. En trevlig tradition som varje år måste saboteras.

Den första Gotlands Lucia röstade fram 1939, samma år som jag föddes. En urgammal tradition alltså. Tidningens läsare röstade genom att skicka in en kupong med namnet på en kandidat. I år, när de flesta röstade via datorer och appar, blev det kaos och gigantiskt röstfusk. Så lottdragning fick avgöra. Ellen Boström, min personliga favorit, från Träkumla vann.

Mitt tips om julbocken i Gävle. Den brinner 14 december.

Ungkarlen Hubert Hundlausar, 32 år, i Vamlingbo har polisanmält den ännu inte bildade fristaten på Storsudret för falsk marknadsföring.

– Jag anmälde mig till den nya intimstyrelsen, men den är inte det minsta intim. Sex gamla gubbar och ett fruntimmer, min kusin! säger han i ett ilsket telefonsamtal med Krönikan.

När jag förklarar att det handlar om en interimsstyrelse svarar han:

– Skit samma, men intimt är det i alla fall inte!