23:17 söndag kväll. ”GEAB meddelar: Strömlöst i Öja, Vamlingbo. Felsökning pågår. Beräknat klart 02:12.”

Med radions direktsända regeringsomröstning i ena örat läser jag ”Liberal kommentar” i morgontidningen. ”43 miljarder saknas i kommunernas samlade budgetar redan om fyra år. På längre sikt är hålen ännu större.”

Vid Folk och Försvars rikskonferens i Sälen, militärmupparnas julafton, meddelade Moderaterna att de vill satsa 18 miljarder kronor mer än regeringen på försvarsmakten de närmaste tre åren. Om tio år ska försvaret få kosta dubbelt så mycket som i dag. Och Kristdemokraterna hängde på: Dubblerat anslag till 2027!

Vad säger organisationen ”Hela Sverige ska leva” om den fördelningen av skattepengar?

04:15. Fortsatt mörker. Iskallt.

I bastun pratar vi om den nyligen passerade stormen Alfrida. Jag berättar att jag i min krönika skrivit om de stora skador som Alfrida orsakade på den nya kryssningskajen i Visby. I krönikan är jag lite ironisk över byggets projektledare Harald Gröttviks uttalande i tidningen:

”Vi borde kanske ha gjutit större delen av kajen istället.”

Ett hörbart fnissande utbryter i den 70-gradiga värmen. ”Du kan säga det direkt till honom, han sitter där!” säger en av badarna och pekade på en man på översta laven. Harald Gröttvik!

Pinsam tyckte jag först, men börjar sen skratta. Av hela Gotlands befolkning, 59 138 i september, sitter den omtalade tre svettiga kroppar till vänster om mig!

Vår trygga civiliserad värld. I TV:s ”Nyhetsmorgon” uttalar sig läkaren Mikael Sandström negativt om cannabis. Efter inslaget får han flera mordhot.

– Bland annat skriver de att de ska sticka en kniv genom halsen på mig och vrida om, berättar han.

Rubrik i tidningen: ”Halkan orsakade flera avåkningar”.

Jaså! Men bilförarna då?

Det blir inget nyval till Fria Storsudrets fullmäktige. Efter fyra månaders tjafs hit och dit och fram och tillbaka har de tre partierna Bönder (B), Vänsterut (VU) och Mittemellan (ME) enats om gemensamt styre. Främlingsfientliga Ingen obehörig söder om Fidenäs (ISOF) får därmed inte den vågmästarroll man hoppats på.

– Vi kommer dock att med eget manskap, meriterade från hemvärnet, att förstärka gränsövergången vid Fidenäs och framförallt stoppa Visbybor som talar fastländska, säger ISOF:s språkrör Adolf Mittler.

08:10 (ca). Strömmen tillbaka, fem timmar försenad.

Geab, jag gör ett avdrag på nästa elräkning!

bison.gotland@telia.com