Krönika Bison Kaos till minne av Cohen. Pinsam pappaprutt. Inget firande på Migrationsverket? Två år för sent.

Tidig förmiddag i en liten teaterlokal mitt i Malmö. I denna lokal råder totalt kaos. Höga staplar med lådor med okänt innehåll, kulisser som så småningom ska komma på plats och en publikläktare under total ombyggnad. Och just nu rullar de två teatercheferna in en packcykel med ett piano, lånat från en musikaffär i närheten. Några meter från där jag sitter och skriver repeterar ett fyrmannaband. De kom med nattåget från Stockholm och har inte sovit en blund.

I detta kaos, på några timmar förvandlat till en mysig teater med små bord där publiken kan sitta och äta medhavd matsäck med dryck, ska i kväll framföras en konsert till minne av Leonard Cohen.

Teaterrepubliken, en av Sveriges hundratals små teatergrupper med svältbudget, skulle egentligen spelat ”Att bry sig om irakier”, men sjukdom gjorde att man fick ställa in. Men Teaterrepubliken sviker inte sin publik, så nu blir det istället två föreställningar Leonard Cohen. Fri entré.

Det skulle Cohen gillat.

Hittar en hel trave med tidningen Kamratposten hemma hos en familj med skolbarn. Inte visste jag att min egen skoltids mest populära tidning (efter Rekord-Magasinet) fortfarande existerar. Jag bläddrar och läser om ”Att vara utan syskon”, ”Jag är bra på att ha roligt ensam”, ”Ismassorna krymper” och ”Mamma är alltid trött”. Och insändarspalten Pinsamt & Hemligt:

”Världens mest pinsamma hände när min kompis var hemma hos mig. Vi satt och spelade tv-spel när det hördes prutt-ljud från toan. Sedan kom pappa ut.”

Igen och igen och igen.

Stora byggprojekt med budgetar som inte håller. Inkompetent expertis som räknar åt fanders, eller medvetna ”glädjebudgetar” för att få igenom ett projekt? Jag tror på det sistnämnda.

Nu senast, militärens bygge på Tofta skjutfält. Beräknad prislapp: 780 miljoner. Nu när bygget redan startat: 900 miljoner!

Hur kan det bli så fel? Fortifikationsförvaltningen: ”Nya förutsättningar... Alla delar var inte slutgiltigt klarlagda... Alla kostnadspåverkande faktorer var inte kända... Tidsplanen mycket pressad... Lokalbehoven betydligt mer omfattande...”

Som tur är handlar det den här gången inte om Region Gotlands pengar. Men ändå.

Pizzabagaren Danyar Mohammed i Jokkmokk får stanna i Sverige.

Efter sju år beslutade Migrationsverket att han skulle utvisas för att hans arbetsgivare glömt att höja lönen med 460 kronor. Nu har Migrationsöverdomstolen upphävt beslutet.

Beslutsfattarna på Migrationsverket lär inte fira med tårta och kaffe.

Tänkte bjuda med fotografen Torbjörn Andersson på konserten i kväll. En av landets bästa pressfotografer och den jag trivts bäst att jobba med. Varje gång jag varit i Malmö har jag tänkt ringa honom, men det har inte blivit av. Nu, för fem minuter sedan, letar jag efter hans telefonnummer på internet. Men för sent.

Torbjörn dog 2015.

bison.gotland@telia.com