Krönika En sån dag. Att åka kollektivt. Kastrerade druvor. Bättre vatten på andra sidan? Vård endast för rika?

Det snöar och diskmedlet är slut.

Jag ids inte ta fram min egenhändigt tillverkad snöplog. Och disken får vänta tills jag varit i affären och handlat. Med andra ord, det är en sån dag idag.

Som tur är händer det inte så ofta, att jag redan när jag vaknar känner att den här dagen vill jag helst vara utan. I natt har jag drömt obehagliga saker, det är nog förklaringen. Fast det brukar ändå ordna sig framåt tvåtiden (nu är klockan 9.43).

Så gott som alla partier lovade i valrörelsen att förbättra bussförbindelserna på Gotland för att få folk att åka mera kollektivt.

GT:s s-politiske chefredaktör Erik Fransson berättar i sin Ledare, om när samtliga gotländska politiker nyligen samlades för ett utbildningsmöte på Suderbys Herrgård, 8,9 kilometer från Visby. Goda bussförbindelser. Till och från sådana förrättningar har politikerna rätt att få reseersättning från Region Gotland.

Av 150 deltagande politiker tog en (1) bussen!

Dokumentären Olegs barndom på Svt Play.

Se den!

Ute i viken, hundra meter från havsbastun, har en längre tid en kompakt mörk massa av sjöfåglar (sothöns?) kajkat omkring. Minst tusen stycken i en rektangulär formering. Tidigare i år var de mera utspridda på båda sidor av den långa hamnpiren, men nu är de samlade. För att hålla värmen, eller är det fråga om någon första dejting inför årets parning?

Och så plötsligt! Ett hundratal fåglar från ena sidan av rektangeln lyfter och flyger över till den motsatta sidan. Varför? Är vattnet mera inbjudande på den sidan, eller är det ett försök att bryta tristessen? Som när vi människor mitt i vinterrusket flyger till solen och värmen på Kanarieöarna. Eller som jag brukar göra, och ska göra den här vissna dagen. Baka en toscatårta.

Letar och letar, men hittar endast kärnfria vindruvor i affärerna.

Jag vill inte äta steriliserade (eller kastrerade) druvor.

Cancerbehandling endast för de rika?

Det har forskats fram nya och mycket effektiva cancermediciner, men behandlingen är mycket dyr. Sveriges landsting och regioner ska nu bestämma vilka cancerformer som ska behandlas med den nya medicinen.

– Patienter med spridd tumörsjukdom kan inte vänta i två, tre år på en nationell behandling, då har de avlidit, säger onkolog Nils Wilking vid Skånes universitetssjukhus.

Men redan nu behandlas cancerpatienter med det nya läkemedlet. I fjol skickade den offentliga sjukvården sex patienter till den privata Aleris Christinakliniken på Sophiahemmet i Stockholm, skriver Läkartidningen. Den sjuke betalar 70 000 kronor i månaden för behandlingen.

70 000! I Sverige! Där ”vanligt” folk inte ens har råd att gå till tandläkaren.

Vem var busspassageraren?

bison.gotland@telia.com