krönika bison Den här krönikan kan bli en dyster läsning.

Det känns så.

Torsdag. Mord på ung kvinna i Vällingby.

När jag jobbade som reporter på kvällstidningarna i Stockholm på 1960 och -70-talet var mord något som tidningarna sålde stora upplagor på. ”Bäst” var sommarmorden, ung flicka mördas på känd badort.

SVT Nyheter har kartlagt alla dödsskjutningar under 2017. 42 personer har skjutits ihjäl och 140 personer har skadats i de totalt 320 skjutningarna i Sverige under året. Det är mer än dubbelt så många som för bara fem år sedan.

Tidningarna rapporterar, men några extra lösnummer säljs inte. Folk är så vana. Mord är vardag.

--

Det finns dagar. Men även DAGAR.

Dagar att gärna glömma. Motgångar, ilska och allmänt moll. Ingenting som drabbar mig personligen, för jag traskar tryggt fram i min spikraka plogfåra, inte för djup, inte för grund. Lagom.

Men i min närhet finns mycket sorg, mycket förtvivlan, mycket vanmakt. Personer som jag älskar. De som känner mig vet nog vem jag menar.

--

I Visby träffar jag en man som står den gotländska fotbollen nära. Han läser min krönikor och håller med mig om att standarden på den gotländska fotbollen är urusel. Ett litet undantag: FC Gute.

Han skyller på Gotlands Fotbollsförbund som inte bryr sig särskilt mycket för att utveckla öns fotboll.

-Var finns ambitionen att höja standarden till något mer än korpfotboll?”.

Dalhem vann högsta gotlandsserien, division 4, med 54 poäng på 18 matcher. Idel vinster alltså. Men mest beroende på att de övriga lagen var så pinsamt dåliga.

I år spelar Dalhem i division 3 på fastlandet. Mitt tips: Nästa år spelar de division 4 på Gotland igen.

I allt tätare takt dör personer som jag känner. Lika gamla, till och med yngre än jag.

Nu senast Erik Norman i Bunge, den legendariske varpkastaren. En tidig morgon, klockan fyra, för några år sedan ringde han mig och tipsade om ett bra recept på idbullar. Och erbjöd sig att gjuta en varpa åt mig, en som inte flaxar som en skadeskjuten kråka när jag kastar.

Receptet på idbullar har jag ännu inte fått, men med den nya varpan har jag en gång blivit svensk mästare.

Det var en fin begravning.

--

Och lite mindre dystert. Fredag. Ingenting har väl egentligen förändrats, men det känns ändå lite lättare. Vintergäcken blommar, fågelkvitter och det ligger en alldeles färsk frökatalog på köksbordet.

Statistik på dödligt våld i Sverige 2010-2014 (hittade ingen färskare). Hela landet: 414. Gotland: 0. Bäst i Sverige.

En av våra flyktingar har äntligen beviljats asyl!

Kvällsbastu med isbad i hamnen tidigare i veckan. Arton medlemmar från föreningen Visby Sockenbastu på besök. Så mycket skratt, så mycket vänskap, så lite oro.

Som om ingen förtvivlad morgondag längre existerar.