Krönika Mikael Mellqvist Ernest Hemingway dog 1961 för egen hand. Han var då gravt alkoholiserad. Så hade även hans far slutat sin levnads dagar liksom även en bror. Tillfälligheter eller satt det i generna? Eller hade alkoholen med det att göra? Frågor utan svar.

Han var en europeiserad amerikan eller kanske en amerikaniserad europé. Han rörde sig hela tiden, slog sig aldrig ned någonstans för gott. En rastlös själ på flykt? Han skrev mycket, men var inte extremt produktiv. Han skrev ofta rätt snabbt. Han var flyhänt i sitt hantverk. Och en mästare i att med några korta meningar slå an en ton, fånga en stämning och skapa en bild. Få författare är så lättlästa. Korta meningar, inga ovanliga ord, inga krångliga resonemang. Och få författare får så mycket sagt. ”Och solen har sin gång”, ”En fest för livet”, ”Klockan klämtar för dig” och ”Den gamle och havet” är alla, med all rätt, klassiska mästerverk.

Men ibland skrev han dåligt, riktigt dåligt. ”Snön på Kilimanjaro” och ”Över floden in bland träden”, till exempel. Den förstnämnda skrev han i Afrika omgiven av ett furstligt entourage (bärare, kockar och andra tjänare) och i ett konstant alkoholrus (2 helrör sprit + vin och öl varje dag). Med tanke på det är det nära nog ett under att han över huvud taget överlevde – och inte bara det, utan att han också faktiskt skrev. Annars skrev han i perioder disciplinerat stående vid sin pulpet från tidig morgon fram till lunch. Därefter ägnade han resten av dygnet till att äta, dricka och förföra kvinnor.

Artikelbild

I skolorna runt om i landet bedrivs olika läsprojekt och det görs särskilda läsinsatser. Allt i medvetenhet om läsandets betydelse för oss alla och vår utveckling. Varför inte motsvarande projekt bland vuxna? Börja till exempel med att läsa Hemingway. Och läs gärna om honom. Två mycket bra böcker om honom är "Kenneth Lynns biografi Hemingway – Ett författarliv" från 1987 och Nils Erik Forsgårds "Hemingway – En betraktelse" från 2011.

Att läsa Hemingways böcker bidrar givetvis till att förstå Hemingway och omvänt bidrar läsandet om honom till att förstå hans böcker. Och allt detta bidrar till att man som läsare får en större förståelse för sitt eget liv och de liv som omger ens eget.