Krönika (GA) Tekniska förvaltningen har fått backa om de nya busspriserna, främst vad det gäller lantisungdomar och anslutningstrafiken i Visby. Det finns mer man kan tycka om kollektivtrafiken. Om jag kan åka kollektivt till Visby från Hablingbo så gör jag gärna det, det är mysigt, bra för miljön och man slipper till exempel parkeringsångesten nere vid lasarettet. Det är dock ganska omständigt att ta bussen till stan, först måste man ta sig till Havdhem eller Hemse om man inte vill åka 06:20 från Hablingbo. Sedan kostar det 160 kronor tur och retur, någon tia billigare om man betalar på nätet. Sedan finns det tydligen ett reskassekort som ger 30 procent rabatt men det var det ingen som informerade mig om på bussen, antar att det kortet måste köpas på stationen i Visby. När man som jag, bara åker någon enstaka gång, så är 160 kronor lite för dyrt för att man ska prioritera bussen framför bilen, speciellt om det tillkommer kostnader med stadstrafiken. Varför måste enkelbiljetterna vara så dyra?

Sedan är jag säker på att det kommer att bli min död att det inte går någon buss ut på Sudret när båten kommer in sent på kvällen. Det är bara på fredagar det går buss. Flera gånger i månaden tvingas man åka in och hämta vid båten mitt i natten, alla kan inte anpassa sitt åkande till fredagar. Det är flyktingar som har varit uppe på Migrationsverket eller någon ambassad, egna ungdomar som varit på föreläsning eller Hemmansägaren som varit iväg på något. Fattar ni hur trött man är när man ska åka till stan mitt i natten och hämta? Man är en stor säkerhetsrisk på vägen. Ska man sedan ner till Burgsvik och lämna så blir det en resa på över 16 mil fram och tillbaka och man är inte i säng förrän halv två och sedan är det jobbardag efter. Det skulle underlätta avsevärt om det åtminstone gick en buss till Hemse, eller för den delen till Klintehamn.

Jag har funderat på något slags carpoolsystem men alla törs inte åka med främlingar och det är försäkringsfrågor och annat att ta hänsyn till.

När jag ändå är igång och lantisgnäller så efterlyser jag fler toaletter i Visby, man är ju jättepinknödig när man äntligen kommer fram. En gång för ett antal år sedan när jag var höggravid var jag så pinknödig när jag kom till Visby så jag öppnade bildörren och satte mig att pinka på en av Visbys mest centrala parkeringar, den utanför polishuset, det fick bära eller brista. Men det är ju att föredra att kunna gå på en riktig toalett.