krönika magnus ihreskog Det finns så mycket att koka över för. De galna transporterna där matvaror flygs kors och tvärs över jorden, rasismen i samhället, såväl den öppna som den som sker i smyg, mobbningen bland både barn och vuxna...och väldigt mycket mer än så.

Men intet finns det som upprör så till den milda grad som oplogade och osandade vägar.

Jag undrar om människor var lika förbannade förr, innan de sociala medierna kom. Eller är det så att inläggen triggar andra så hela befolkningen (nåja) till slut går upp i limningen.

I mitt pojkrum hade jag en jordglob som lyste så mjukt om kvällarna när jag skulle sova. Jag satt ofta och tittade på den, snurrade och lärde mig först världsdelarna och så småningom en del länder, färgade i rött, gult och blått.

Kanske är det därifrån jag fått mitt intresse för geografi i allmänhet och kartor i synnerhet. Ge mig en atlas och jag kan sitta länge, länge.

Men där vid jordgloben lärde jag mig också att Sverige ligger långt norrut på jordklotet där vintrarna i många fall är hårda och långa.

Jag tänker att det inte är en tillfällighet att svenska atleter firar så stora triumfer inom skidsporten, den som avgörs på snö.

Jag tänker att det inte heller är så konstigt att det faller snö om vintern, inte heller att den smälter i plusgrader och att det sedan bildas is när tempen åter landar under noll.

Inte ens märkligt att alla vägar och trottoarer inte hinner plogas eller sandas samtidigt.

Jo, jag vet att vissa har större problem än andra; äldre, funktionshindrade, utövare av vissa yrken. Och jodå, jag hade också tyckt det varit bättre om gångbanor inte varit hala när det är halka. Men nu är det som det är och eftersom vi bor i ett land där det förekommer snö och kyla tänker jag att jag får leva med det.

En kvällstidning hade ett roligt reportage i veckan: ”Britt-Marie, 63 blev insnöad och strömlös – på sin egen födelsedag”. Det täckte nästan ett helt uppslag.

Det där tankestrecket i rubriken är det roligaste av allt. På sin egen födelsedag! Hu!

Jag raljerar, så klart. Det är bra att det ger rubriker för då kanske vintern kan avsättas. Avskedas, rent av. När media griper in.

Men det känns också tryggt att veta att det, om det kniper, finns så många där ute som vet hur man gör när man röjer och sandar och antagligen skulle göra det bättre än de som gör det nu.

Kommer ni förresten ihåg så varmt vi hade det i somras. En jävla ynkedom att de ansvariga inte kunde göra något åt eländet. Och borde inte sandan sopas bort från vägarna snart!?