Nu har man hittat vildsvin på ön och genast behövs det jägare och genast får jägarna precis som de ville. De planterar in grisen på ön och belönas direkt eftersom vi inte ska ha några vildsvin här, så de måste skjutas. Det vi verkligen borde göra är att fridlysa vartenda vildsvin som syns på ön. Något straff ska de ha, människosvinen alltså.

Jag tycker egentligen att köttätande är fel. Har alltid tyckt. I alla fall ätande av det massproducerade köttet. Det enda moraliskt riktiga köttätandet anser jag är det som jägare pysslar med. Det långsamma, snudd på hantverksmässiga sättet att skaffa föda. Att jaga och att äta. Det är okej. Att det finns jägare som kan hjälpa till då djur skadas i till exempel trafiken är också en bra grej.

Men tyvärr finns det lite för många dumhuvuden bland jägarna för att jag ska vara nöjd. Lite som inom sportvärlden, Sverigedemokraterna och DBW eller för all del inom alla platser i samhället där män styr och sätter normen och där män styrt och satt normer historiskt. Det blir aldrig bra. Och de bra killarna, de vågar inte säga något, eftersom män är så himla rädda för att kritisera varandra jämt.

I Västmanland störs vargjakten av aktivister. Vad jag kan läsa mig till verkar inget våld förekomma från aktivisternas håll, men det är svårt att få en klar bild eftersom jägarna vägrar uttala sig till media. Jägarna däremot har hittills brottat ner en 17-årig tjej, riktat vapen mot en 23-årig tjej och hotat och betett sig allmänt illa. Jag beundrar aktivisternas mod och hur de brinner för det de anser är rätt. Jag håller med dem också, men det gör jag såklart endast till den dag någon planterar in vargen också på vår ö. Det är väldigt lätt att sitta på en vargfri ö och uttala sig. Så jag har, enligt mig själv, ingen rätt att göra det i vargfrågan.

I jägarfrågan däremot har jag mycket på hjärtat. I jägarstammen borde det sannerligen rensas ut lite mer. Alla ni jägare som brinner för natur och som motsätter er köttindustrin. Alla ni jägare som inte ser jakten som ett tillfälle att få supa ihop med polare, som inte planterar in vildsvin, som inte missköter jakträtten och som inte skjuter rabbisar från framsätet i bilen (eller rådjur genom fönstret). Som inte brottar ner sjuttonåriga aktivister i snön och som inte jagar för troféer. Step up. Visa framfötterna lite mer och våga säga ifrån till era mindre begåvade jaktpolare. Och arbeta för fan för att få in fler kvinnor i era jaktlag. Allting kommer att bli så mycket bättre då.

jenny_thomasson@hotmail.com