Krönika jenny persson Jag pratade med en storstadsbo om vattenbristen på ön en gång. ”Det beror ju på att bönderna avdikade sina åkrar” sa hen då. Sedan var det färdigdiskuterat. Klappat och klart. Vattenbristen är böndernas fel.

Sedan åkte hen hem till sin stad igen. Där de pratar föraktfullt om att hälsa på sina grannar och ständigt vara igenkänd. Där ord som ”social kontroll” sägs vara något man är lättad över att slippa. Samtidigt som alla springer runt i sina 5000 kronors-skor och oroar sig för att bli vräkta om de spelar musik på för hög volym. De bor vägg i vägg med varandra. Trängs på tunnelbanan eller i bilköer i timmar varje dag och menar att det är vi som lever under ”social kontroll”.

De talar så fint, stadsborna, om att vi måste ”konsumera mindre”. Man ska köpa ETT PAR jättedyra skor, av god kvalitet och använda dem tills de går sönder. Inte köpa massproducerat. Sedan känner de sig som miljöhjältar när de köper sina svindyra skor och lägger ut bilder av skorna på Instagram. De tänker inte på att det faktumet att det ens finns skor som kostar 5 000 spänn kanske är det värsta hotet mot miljön av alla. Att människans längtan och vilja efter skor för 5 000 spänn, efter mer och efter bättre, är det farligaste av allt.

I städerna bor de som vill ha mer. Och vi som nöjde oss blev kvar. De föraktar oss för det, men egentligen är det sin egen uppenbara brist de räds. De kämpar hårt för att dölja den.

I staden använder man därför all sin makt som normgrupp åt att peka ut ”de andra” som bovarna. De där man föraktar, de där som man även suger ut och faktiskt lever av likt förtryckare i alla former lever av sina offer, det är DE som är problemet. Och man talar aldrig någonsin om sig själv. Istället låter man hipsters från stan producera tv-serier om hur bönderna förstör miljön samtidigt som en annan hipster får göra föraktfulla komediserier om hur folk på landet ”är”. Dumma, alltså. Man gör aldrig en serie om den där lukten nere i tunnelbanorna ni vet. Den där som vissa älskar och vissa hatar men som alla vet inte är helt sund att andas in. Ingen serie om huruvida det är bättre att ett träd inte sågas ner än att det sågas ner till förmån för motorvägar emellan städerna samt utbyggnad av städer.

Du kan fan inte bo i Stockholms innerstad och samtidigt anklaga bönder likt min egen far för att vara de största och enda bovarna till dagens miljöproblem. Det är möjligt att han grävde något jävla dike runt någon åker. Men han gjorde även tusen rätt. Likt en stadsbo gjorde han rätt ibland och fel ibland. Framförallt ställde han maten på bordet åt stadsborna. De verkar ha glömt det.

jenny_thomasson@hotmail.com