Tips på olika saker man kan göra för att skärmtiden inte ska ta över fullständigt under alla mörka, kalla vinterdagar då det inte finns någon snö:

Ta en kartong. Klipp ett runt hål på kartongens sida. Ställ en bunke nere i kartongen där du lägger ett föremål. En potatis kanske. Eller luskammen. Eller en deodorant. Ni fattar, vad som helst. Låt ett barn stoppa ner armen i kartongen och känna på föremålet utan att hen ser det och sedan gissa vad det är. Personer runt 5 år kan underhållas i timmar av detta oerhört lätta och billiga tips!

Förra vintern överlevde vi genom att spela badminton i rackethallen. Det kostar lite pengar, men många företag erbjuder till exempel sina anställda gratistider. Barn från cirka sju och uppåt älskar badminton därför att de faktiskt KAN utföra sporten.

En utflykt varje helg. Oavsett väder. Man klär på sig alla kläder man hittar. Sen går man ut. Eller åker någonstans och går ur bilen. När man blivit iskall åker man hem.

Man kan rota fram alla pussel och spel som finns i hemmet och helt resolut lägga dem i en hög på köksbordet. Det barn SER vill de HA. Sedan får man sitta och spela sällskapsspel i tre månader men varenda sekund som de vill göra andra saker än att låta hjärnceller dö framför tv-spel och mobiler är ju av godo.

Gå till biblioteken. Gör det till en utflykt. Fika i samband med utflykten. Läs många böcker där. Låna hem de som är extra bra.

Besök någon av alla kombinerade andrahandsbutiker/caféer! Kupan är ett fantastiskt ställe. I Visby har de lekhörna och böcker att läsa på Gråbokupan.

Lek ritleken. Alla får varsitt papper och penna. Sedan turas man om att bestämma vad alla ska rita och så ritar man ihop.

Lek gömma nyckeln. En rolig lek för alla åldrar. Andra lekar som är roliga är till exempel film/tv-leken där man ska beskriva en film, serie eller program utan att säga namnet på det, vilket de andra ska gissa. Kan med fördel även utföras med affären som tema. Eller personer som familjen känner.

I värsta fall: turas om att välja Youtubeklipp. Casta till tv:n och se tillsammans. Du får insyn i barnen/ungdomarnas värld plus att du kan tvinga dem att se ”häftiga” gamla musikvideos från din ungdom.

Skriv ett medborgarförslag om att regionen ska öppna upp alla sina gympasalar åt barn och unga under vintermånaderna. Så att de bara kan dra dit ett gäng kompisar och spela fotboll en kväll. Eller kanske en förälder organiserar lite lekar en eftermiddag för alla barn som har slutat fritids och går hem och spelar Fortnite varje eftermiddag. Vi utkämpar ett krig här. Kriget mot den moderna tekniken. Vi behöver attackera från alla fronter.

jenny_thomasson@hotmail.com